Campavik's Pyrenéer

Uppfostran


Att uppfostra en pyrre är en utmaning eftersom det är en självständig ras, van att sen generationer tillbaka ta egna beslut. Men med tålamod och list så går det, och när man kommit igenom några tonårsperioder så har man en vän för livet.

Jag tycker att man ska värna om pyrren’s självständighet och integritet, men ändå ta i när det behövs. Man får komma ihåg att det är en stor ras som kan utveckla en ledarposition om man inte visar vem som bestämmer.  En pyrre vill i tonårstiden testa sina gränser, så där får man vara beredd på att ta i lite, och då räcker det med att mörka/höja rösten (inte skrika) och ha bestämda regler redan från början.

Man ska ALDRIG slå en pyrre!

< En pyrre från Sverige och Norden har oftast ett mycket mildare temperament än en dom flesta pyrrar från dom sydligare länderna, detta tror jag beror på att häromkring föds pyrrarna oftast upp i hemmiljö och ett mer genomtänkt avelsarbete ligger bakom, där temperament och lynne ingår. Även HD är något som det arbetas med hårt. Nu med lite erfarenhet så kommer vi titta lite mer noga i stamtavlor och linjer som föräldrar och farföräldrar kommer ifrån,  och hur valparna är uppfödda, det är viktigt att valpen blivit hanterad på rätt sätt redan från början >

När man skaffar en valp är det bra om man har mycket tid. Första tiden ska man finnas där hela tiden, minst dom första 4 veckorna innan man börjar lämna valpen ensam i korta stunder. Ensamhetsträna kan man börja med tidigt och det kan man göra genom att gå ut och in genom dörren, det räcker med några sekunder första gångerna innan man går in igen och då utan att titta på valpen, man vänjer valpen vid att det är okey att matte/husse går ut.  Detta tror jag är bra för att få valpen trygg. En trygg valp är lättare att uppfostra.

Tider är något en pyrre håller hårt på och kommer ihåg. Försök variera mat och promenadtiderna om det går.. annars har du en tidskontrollant. Min erfarenhet är att dom inte ger sig när dom väl vant sig vid en tid! En pyrre glömmer inte heller om dom får något gott vid kylskåpet eller i soffan så det lönar sig att vara bestämd redan från början om man inte vill ha en fullvuxen pyrre över sig när man äter.

Socialisera hunden är också viktigt, att vara bland folk,trafik och andra hundar redan som valp är bra.

Sen har vi det här med vakt  ”en pyrre är en vakthund” en larmande vakthund! Även när en pyrre sover så vaktar dom.  Man ska aldrig uppmuntra en Pyrenée att vakta för det har dom i sig så det räcker.

Kampa/brottas med en Pyrenéerhund ska man inte göra! Det är en stark hund, och börjar du kampa/brottas med valpen, så får du fortsätta med det när hon/han väger 40-60 kilo, eftersom en pyrre inte ger sig, så blir det inte så kul!

…………………………………………………………………………………………………………………………