Campavik's Pyrenéer

Tips


Ibland står man lite rådvill när något händer, så här skriver vi lite av våra erfarenheter. Vi gör inte reklam för några produkter utan skriver bara vad som hjälpt oss.

Finns mängder av produkter för hundvård, vi har hunnit testa en hel del till våra pyrrar och många av dom ligger bara å skräpar i lådan.. men några är våra favoriter!

Denna är bäst! En väl värd investering..

Chris Christensen Big K Kardor

Tass-sax: är bra att ha till mycket, en liten sax med trubbiga spetsar, till päls under tassen “och omkring om man vill det” till tovor och annat.

Klotång: vi hade en som gick sönder och när jag skulle köpa en ny så blev jag rekommenderad den här i affären, tyckte den såg liten och klen ut men jag köpte den, och den är kanon..känns som att klippa i smör..enda nackdelen är sporrarna på den vuxna pyrren, man får ha en större klotång till sporrarna, om det behövs.

Bästa Tovskäraren 🙂

Hundfön: behöver man, det underlättar mycket när man torkar pälsen efter bad, kanon när det är fäll-period..då blåser man lätt av den päls som är lös. Också bra att ha om man vill blåsa av fästingar och smuts. Finns många olika – stora, små, dyra, billiga, det man ska tänka på är att man behöver en fön som är stark..helst en dubbelmotorig så det blir lite kraft i blåset!

Mycket mer än så behöver man inte till sin pyrre för hundvård 🙂 !

När vi skaffade våran första pyrre så läste jag på en hemsida att man skulle ha kallt vatten när man badade/duschade pyrren, så det hade vi!? Vi tyckte det var kallt och obehagligt för både oss och hunden..så jag frågade runt lite bland uppfödarna om det verkligen var bra. Bra eller inte..dom vi frågade använder ljummet vatten dels för att det var skönast för både hunden och ägaren, och för att främja en mer naturlig pälsavfällning som gynnar pälsen på lång sikt! Så det har vi gjort sen dess och vi märker tydligt att det är bättre för pyrren! Men man ska inte bada pyrren i onödan, en gång om året räcker gott och väl..om det känns nödvändigt. Att blåsa pälsen fin med hundfön fungerar jättebra.

Matvägran, drabbar nog dom flesta hundägare och där finns det nog lika många goda råd som hundägare. Några dagar matvägran är helt okey hos vissa, våra pyrrar vill i perioder bara ha mat en gång om dan och då helst på eftermiddag/kvällen. Man kan testa med färskfryst hundmat, tina och lägg några bitar på torrfodret, eller ge bara färskfryst hundmat ett tag och smyga in lite torrfoder efter ett tag om det är torrfoder man ger sin hund. Ibland kan det bero på att dom inte längre gillar det foder som dom får. Testa med att byta smak på fodret, om det inte hjälper så byt foder, be om provpåsar/smakprover hos återförsäljaren eller ring/maila leverantören och be om smakprover. Om inget av detta fungerar så mata hunden, det har vi gjort..hellre det än att hunden blir sjuk och magsäcken krymper..och efter ett tag så har matlusten kommit tillbaks. ››Våran Alice matvägrade i några veckor, vi matade henne, men fick inte i henne så mycket..vi märkte att hon vred lite på huvudet och verkade lite besvärad när hon svalde.. så det fick bli veterinären och det visade sig att hon hade halsfluss, det blev penicillin 10 dgr, 3:e dagen så åt hon igen. Har inte varit med om det förut med någon hund jag haft, men det kan ju vara bra att veta att det kan vara orsaken till matvägran‹‹

».Vi ger våra hundar färskfryst mat, och efter vi tog det beslutet har vi aldrig haft någon som helst tvekan på om maten ska ätas upp 🙂

Skärsår i trampdynan.. en spann med vatten och tvål, ner med tassen och tvätta rent. Titta sen så inget är kvar i såret, glasbit,sten m,m. Torka torrt. Hunden får ej slicka på såret ”bra att ha hemma är en krage, finns uppblåsbara kragar att köpa, som jag tycker är bättre än plast trattarna” sätt en kompress på såret, och en linda runt tassen, utomhus använd tass skydd. Ha inte bindan på hela tiden det måste lufttorka ofta.

Lös i magen/diarré, ge Proviva fruktdryck  2 msk 3 x dag, vid kraftig diarré kan man behöva ge hunden saltlösning, koka upp en liter vatten rör i 2 tsk salt och 2 msk honung och ge 2 dl i timmen. Lite skonkost kan också behövas och då är kokt kyckling eller kokt torsk blandat med ris bra. Om det är kraftig diarré som inte ger sig på några dagar, så ska man kontakta veterinär. Och spyr hunden samtidigt då kan det vara bråttom!!

Normal temperatur för en hund är 37,5-38,5 grader. Unga hundar kan ha lite högre temperatur utan att det är onormalt.

Bra att ha hemma är en Febertermometer och en tub vaselin.

Fästingar Har testat massa olika medel. Sprayer, bärnstenshalsband ”funkade inte alls”. Frontline blev Alice jättedålig av. Sen finns det andra halsband med medel på men det har vi inte testat och det är heller inget alternativ för oss som ofta är nära våra hundar.

B-vitamintillskott är bra om man bor i ett område med inte så mycket fästingar, finns ett som heter Shy Feeder-B som är bra, men man måste ge varje dag året om för att få bästa effekt..

Klorhexidin spray är kanon att ha hemma, till små sår, fukteksem m,m

En krage är alltid bra att ha hemma, och då föreslår jag den mjuka uppblåsbara varianten.

Tikskydd vid löp: Oftast håller tiken rent efter sig och tar bort det själv fast vissa tikar behöver lite hjälp med det i början. Fast blöder dom mycket så är nog tikskydd kanske bra att ha.

Urinvägsinfektion: Efter att en löp period är slut så är det inte ovanligt att tiken får en lättare urinvägsinfektion, då kan man ge C-vitamin,” tablett, ej brus ” börja med två tabletter i 2 dagar och sen 1 tablett några dagar, ge tabletterna på kvällen. Även under själva löpperioden kan man ge C-vitamin om man märker att det blir väldigt mycket kiss-stopp på promenaden. Även valpar kan behöva en dos C-vitamin..inte helt ovanligt att dom drabbas av urinvägsinfektion, man märker det på samma sätt..att dom kissar ofta, mycket och okontrollerat.

Här ett medel att göra hemma till att ta bort dålig lukt ” Tex.hundkiss ” i heltäckningsmattor o dyl. Blanda 250 g borax, 6 droppar eterisk eukalyptusolja, 8 droppar eterisk lavendelolja, 6 droppar eterisk rosenträolja. Blanda detta i en ren o torr skål, krossa alla klumpar med baksidan av en metallsked, förvara pulvret i en burk med tätslutande lock. Använd en ströare för att sprida ut medlet på mattan. Låt det verka i 15 minuter och ta bort det med dammsugaren. Denna mängd räcker till en heltäckningsmatta i ett medelstort rum. Har inte använt detta själv, men hört att det är bra!

Lämna inte hunden i bilen!

Även om inte bilen står direkt i solen blir det snabbt olidligt varmt i den. Och detta även om bakluckan står på glänt eller att fönstren är nedvevade.

Så lämna inte hunden i bilen ens för en kort stund. Inte ens om den har tillgång till vatten. Kan du inte ta hunden med dig – lämna den hemma.

Upp