Campavik's Pyrenéer

Blogg


……………..2021

.

13 Juni

Snart 2 år sedan Perra lämnade oss ❤️

En ny vardag, nya rutiner..inte alltid så lätt! Men det har ändå gått ganska bra, gamla drömmar får bli nya drömmar när allt känns rätt igen.

Det tar tid att komma igen, att känna glädje och lust inför framtiden, sorgen efter Perra har varit tung och märklig, det är en ensam känsla..svårt att förklara, svår att dela med andra..

Att jag har min lilla gård och alla djur, mina fina hundar, katter och höns har gjort att jag inte kunnat lägga mig ner och deppa några längre stunder, bestämde mig ganska omgående att om jag skulle orka allt så gällde det att tänka positivt över det jag har..🐩.🐩.🐩.🐩. 🐈…. 🐓………

Det kommer inte bli valpar här på ett tag, min och Perras tankar om just uppfödning var att ge 100% av vår tid till det, svårt när man är själv..så det får framtiden utvisa hur det blir. Men man vet aldrig vad som kan hända när tiden känns rätt, finns inget bättre än att få följa en kull med valpar från början till man lämnar över till nya hemmet 🐶

Kommer uppdatera lite oftare vad som händer på min lilla gård, för det händer något varje dag när man har fyra Pyrenéertikar 😉

.

Bild när Märta sitter i mitt knä och blir kliad på ryggen..😜

.

.

……………..2020

.

18 Januari 2020

Min dröm..Mina tankar.

Jag har varit i hundvärlden några år nu och samlat på mig en hel del intryck på gott och ont..

Det jag inte förstod i början..förstår jag mer nu när jag fått större insikter och erfarenhet. Överlag är det positivt! Men det finns en del som jag anser är negativt..

.

I dagens samhälle är oftast hunden en familjemedlem. Människans bästa vän, och jag kan bara hålla med. Vi är många som förstår omvårdnaden om hunden och vi förstår också att hunden är utlämnad till oss. Hundar är domesticerade av människan sen långt tillbaka i tiden och är vana till vårt sätt att leva som egentligen i grunden inte är hur hunden levt från början.. Men det gör den nu sen flera generationer tillbaka..

Är man uppfödare av hundar så har man ett ansvar att redan från början förstå och ta ansvar för hur valpen bäst förbereds för ett liv som familjehund,

Uppfödning inomhus är i mitt tycke självklart..och borde vara ett krav från valpköparen! Då får man hem en trygg valp redan från början, en valp som är förberedd på att leva och bo inomhus. Uppfödaren har också lärt känna valpen på ett helt annat plan och vet vilken valp som passar efter nya hemmets förutsättningar.

Det som också är självklart är att mamman till valpen ska vara med sina valpar så mycket som möjligt ända till valpen flyttar vid 9-10 veckors ålder. Att sära på mamman från valparna pga egen bekvämlighet är fruktansvärt och ren djurmisshandel..detta förekommer mer än man kan tro..! Helt idiotiskt och fruktansvärt ledsamt!

Det som är fel är att hunduppfödning är en lukrativ marknad om man har 2-3 kullar per år..det handlar om pengar och då bryr man sig inte om hundens välmående.

En uppfödning ska handla om lust och glädje och framförallt om hundens välmående.

Är man valpköpare så tycker jag att man borde tänka på detta och lägga tid på att leta upp rätt uppfödare. När man letar efter en familjemedlem så tycker jag att då är det också viktigt att föräldrarna till valpen också är familjehundar som lever och bor inomhus.

Jag hade inte mått bra om jag visste att min hunds föräldrar bor i ett bås helt själva, dygnet runt..hela året..hela sitt liv…

Jag skulle också vilja ändra på hela SKK uppläget, fast det är nog bara en dröm från min sida.

Istället för att ha ett system som registrerar allt som innebär utställning så borde denna registrering istället innehålla alla veterinärbesök och DNA fakta om hunden. Detta skulle underlätta för både uppfödare och valpköpare. En veterinärbesiktning varje år där allt gås igenom från exteriört till allt som handlar om hälsa och lynne skulle i så fall istället för resultat på hundutställningar föras in i hunddata på SKK.

Om man redan från början vet om att detta är en frisk och mentalt stark valp så underlättar ju detta mycket om man har planer på uppfödning. Så i uppfödning skulle veterinärer ha en mycket större roll..allt skulle i så fall föras in i ett centralt register för veterinärer och uppfödare.

Utställning skulle istället skötas inom den specifika hundrasens förening, för dom som har det som intresse.

Sen skulle jag också vilja att kennelkonsulenter får en uppdaterad agenda att jobba med. En agenda att hundar i kenneln bor inne i boningshuset, en agenda som är till för hundens bästa. En agenda som ligger i tiden.

Hunduppfödning ska självklart vara tillgänglig för alla som vill detta. Inte en uppfödning som är styrd av utställning, utan en uppfödning i samarbete med veterinär och andra uppfödare.

Fler mindre kennlar med uppfödning inomhus. En uppfödning med sunt förnuft, glädje och intresse för hunden.

Detta är min dröm..mina tankar om en förändring..för hundens bästa i dagens samhälle.

……………………………………………………………………………………………………….

.

.

12 Januari 2020

❤️

1:a September förra året 2019 lämnade Perra mig efter drygt 3 års kamp med cancer.. Jag har fortfarande svårt att ta in det! Jag är både ledsen, arg och fortfarande lite i chock att det gick så fort sista månaden.

Perra kämpade och var så tuff hela tiden sen den dagen i Juli 2016 när han fick diagnosen. Perra hade livsglädje och vi gjorde allt vi kunde för att få mer tid..

Min tröst och hjälp är Alice, Freja, Greta och Märta och så klart alla andra djur på gården, alla håller mig sysselsatt..och tur är väl det!

Perra var min man, min livskamrat ❤️ Vi delade samma åsikter när det gäller omvårdnaden om hundar och djur överlag. Vi delade tankarna hur man i dagens samhälle föder upp och tar hand om valpar som ska vidare till sin nya familj.

Campavik’s Kennel kommer vara i ett viloläge ett tag fram över, det blir inga valpar här på ett tag.

Till er som skickat mail med valpförfrågan ber jag om ursäkt till, eftersom jag inte svarat på era mail, jag har inte orkat, tyvärr… hoppas ni hittat/hittar den valp ni letar efter.

Ta hand om varandra! ❤️

.

Perra Juni 2019

.

.

—————————————————————————————————–

.

.

.

……………..2019

.

17 Februari

Brutus 

För en vecka sen var vi hos Annika och Hans. Det var ett tag sedan vi var där. Nu kikade vi in lite snabbt på väg hem från Malmö. Annika och Hans har Campavik’s Dont Stop Me Now, från Queen-kullen. Vi var lite nyfikna på hans senaste utveckling som Annika talat om via sms och när vi pratats vid i telefon. Både Perra och jag blev mycket överraskade av Brutus utveckling sen vi såg honom senast.

Brutus ligger oss mycket varmt om hjärtat då han hade en tufft start i livet och vi inte visste om han skulle klara sig då han föddes under stor dramatik, liten och livlös utan fosterblåsa och navelsträng kom han ut långt efter dom andra i kullen. Efter massage m,m så kvicknade han till ❤️

Men allt stod inte rätt till med honom upptäckte vi efter ett tag, många tankar och funderingar blev det hur vi skulle göra, besök av och hos veterinärer som inte visste vad det berodde på, men alla tyckte vi skulle avvakta lite till.. Och det gjorde vi så klart. 

Vid 9 veckor flyttade han till Annika och Hans som gjort ett fantastiskt jobb med Brutus ❤️

Deras berättelse om Brutus resa hittar ni här….

Brutus resa..

.

.

———————————————————————-

5 Januari 2019

Äntligen är nyår över! 

Nyår är inte min favorithögtid! Men nu är den förbi och nytt år står för dörren, 2019 är här, än så länge ett oskrivet blad..men hoppas på en tjock trevlig bok i årets slut. Fast bara boken, själv ska jag ner till en tunn trevlig pocketbok, ett tunt häfte duger också 😉 Så jobbigt när kläderna krymper i klädkammaren, inget kul alls! Men det är bara att lägga på en rem och ta tag i det!

Vi saknar våra fina valpar som vi hade förmånen att få följa hela sommaren, sicken fin kull det blev..så många olika personligheter, alla med ett glatt och härligt psyke, ett underbart gäng som charmade alla som var här. Blev så tyst och lite trist efter alla flyttat! Både Perra och jag hade velat ha valpar här alla dar i veckan, året om, det ger så mycket energi och glädje. Kanske, kanske kan det bli en kull till. Greta är ju en kanonfin tik som tar hand om sina valpar på ett utomordentligt sätt, hon har ett fantastiskt lugn och tålamod till alla.

Var hos veterinären för ett tag sedan med Greta och passade på att fråga om hennes hälsostatus, mycket bra blev svaret på det. Drömmer om en allra sista kull för Greta..det gör vi! Men då Greta är på sitt sjunde år i år, får det bli en ordentlig och fullständig hälsoundersökning innan ett beslut kan tas. Mer om detta längre fram i så fall. 

I dag njuter vi ute i det fina vintervädret, får passa på när solen tittar fram.

Vi önskar alla en God fortsättning på nya året! 🙂

Alice njuter verkligen när det är sol..

.

………………2018

.. ..

21 Oktober

Älskar hösten!

I alla fall utomhus 😉 inomhus har vi stampat jordgolv i någon månad eller två framöver…bor man som vi gör med ”svängdörrar” så blir det så, bara att gilla läget..och det gör vi! Hösten är här, friskt i luften och alla färger gör denna årstid nästan magisk på ett sätt.

Om några dagar flyttar Purple Rain och om drygt en vecka flyttar Raspberry Beret till sina nya familjer, det känns kan jag säga! Stoppa tiden är en tanke som kommer över mig många gånger varje dag, har man 4 så kan man väl ha 6, är en annan tanke..finns fler tankar som snurrar. Men vi är så glada över att vi hittat rätt hem till dessa två, alla i Prince-kullen har verkligen hittat rätt, det känns bra och vi är så tacksamma för det ❤️

Fyra pyrrar räcker gott om man ska hinna med allas behov och välmående.

Hela den här resan med Greta och valparna, från 1 Maj till nu har varit helt fantastisk, många tillfälligheter och roliga stunder gör oss eftertänksamma och framförallt tacksamma över att allt gått så bra! Ann och Johan som är ägare till Maestro ”valparnas pappa” och numera även ägare till Maestros son The Gold Standard ”Sirius”,  har också varit med hela tiden, engagerade och intresserade av allt som hänt, att ha det stödet från två fina vänner är guld värt ❤️

Nu ut i krispiga höstluften och njut!

.

 

——————————————————————————–

.

21 September

Rättelse!

I senaste numret Patou så fick vi uppfödare i Pyrenéersällskapet svara på 3 frågor, då det smugit sig in några små fel i texten på väg till tryck av tidningen så kopierar jag mina svar här, tillsammans med frågorna 🙂

Fråga 1.  Hur kom det sig att ni fastnade för just Pyreneerhunden?

1) Vi såg en bild på internet, en stor vit hund som väckte vårt intresse. Detta var 2004 och 2007 skaffade vi vår första Pyrenéertik efter att vi läst på och åkt på lite utställningar och frågat om rasen.

Fråga 2. Berätta kortfattat hur ni började som uppfödare, t.ex. första avelstik, de första kullarna, eventuella nybörjarmisstag mm?

2) Uppfödare av en hundras är något som jag (Camilla) tänkt på länge men aldrig blivit av. Nu när vi hade i vårt tycke den finaste och till sättet så härlig ras så dök dessa tankar upp igen, och 2009 fick vi vårt kennelnamn Campavik’s, så glada och förväntansfulla vi blev..men det dröjde många år innan vi till slut hade en frisk och sund tik som vi kunde använda till avel. Så vår första avelstik blev Greta som fick sin första kull 2016 och nu i år sin andra och sista kull.

Vårt första nybörjarmisstag var nog när vi parade Greta första gången för tidigt i löpet, hon har sitt höglöp sent i löpet vet vi nu.

Fråga 3. Vad var det viktigaste i er avelsplanering när ni valde att föda upp Pyreneerhundar?

3) Det viktigaste i vår avelsplanering är inte utställning, det viktigaste är att avla på glada sunda hundar som är mentalt starka, HD och Ed fria, inga allergier, inga öronproblem, inga hudproblem. Det finns inga helt sjukdomsfria linjer så det är viktigt att försöka ha koll på hälsostatus bak i linjerna så man inte dubblar något, är det något som bekymrat oss så kollar vi med veterinär vad som anses ärftligt.

Sen tycker vi det är viktigt att ge valpen en så bra start som möjligt, så planerar vi en kull så planerar vi också för 100% av vår tid till det.

.

——————————————————————————

.

31 Augusti

Dagen D..

Nu närmar det sig!

Valpbesiktningen i morgon lördag kl 09:00 så nu är det blandade känslor. Vi har ju lärt känna dessa små valpar och deras personligheter i snart 9 veckor och tagit alla till våra hjärtan.

Tiden har gått så fort..alldeles för fort!

Visst har det tidvis varit lite jobbigt, vi lägger ju all vår tid på detta när vi har valpar..men alla skratt och mysstunder väger upp det alla dagar i veckan ❤️

Vi söker bara hem som vi själva har våra hundar, få gå fritt i inhägnad tomt/gård, ett bra hundliv helt enkelt, först då känns det rätt för oss att lämna ifrån en pyrrevalp till sitt nya hem.

I dag är hela dagen tillägnad för bad och en sista genomgång av alla, det blir nog en spännande dag..för oss, vi somnar nog framför TV:n i kväll 😉

.

Väntar på att maten ska serveras..

.

_______________________________________________________

.

26 Juli

Längtar efter vanlig traditionell svensk sommar!

Varmt! Är bara förnamnet den här sommaren.

Klockan är nu 23:10 på kvällen och man börjar känna sig som människa igen 😉

Tror detta har varit varmaste dagen, 32 grader i skuggan har vi haft i dag..och vindstilla.

Jag har varit mycket utomlands i många olika länder..t.ex Västindien och Afrika men där är värmen på ett annat sätt, kanske det är mer fukt i luften i varmare länder utomlands. Här längtar jag bara till kvällarna just nu.

Sen är det hundarna som också tycker det är jobbigt..men tur det är Pyrenéer som fungerar trots värmen, underullen och täckpälsen fungerar perfekt nu och isolerar huden från värsta värmen, lite skugga och fräscht kallt vatten så går dessa varma dagar bra, men som mig så trivs även dom bättre när kvällen kommer.

Greta är så himla duktig med sina valpar, jag blir alldeles varm av stolthet när hon på sitt lugna fina sätt tar hand om alla så bra trots värmen och trots ganska hög feber som hon haft nu när mjölken har runnit till ❤️

Valparna har växt till sig och i går tog vi bort valplådan så nu har dom ett helt rum att springa omkring i och bygga muskler och bli stabila. Om några dagar så får dom även tillgång till valphagen ute..ska bli så kul att se hur dom reagerar att få komma ut och känna gräs under tassarna 🙂

Vi börjar se lite personligheter nu..alla jättesköna på sitt sätt, 7 stycken som är mycket harmoniska och mjuka till sättet ❤️

I går började vi med lite smakprov av nötfärs, det var uppskattat, i dag lite nötfärs blandat med uppblöt foder..lika uppskattat, alla lika matglada.

Vatten började vi med för några dagar sedan i pipett pga värmen, nu dricker alla själva i skål..och det behövs nu när det är så varmt.

.

.

.

.

————————————————————————————–

7 Juli

Valpkoma

En vecka sen valparna kom..

7 livliga små som snabbt växt till sig på bara en vecka.

4 tjejer och 3 killar, utav killarna är det en som är mindre än sina syskon..men som också är den tuffaste, lite kul att se när han knuffar sig fram till maten och dom andra inte har en chans, en liten tuffing ❤️

Greta är lika duktig som förra gången, hon tar hand om valparna på bästa sätt, fast att hon haft ganska hög feber som brukligt är när mjölken rinner till så har hon full kontroll.

Vi är lite trötta här nu, valpkoma som vi kallar det, vi sover i skift så det hela tiden är någon som har koll, första 2 veckorna så behövs det lite övervakning, så ingen hamnar under Greta av misstag.

Det händer att vi slumrat till lite i valplådan ”tur den är stor” men vaknar så fort någon gnyr..oftast är det någon som rullat runt eller kravlat sig bort en bit..

Vi har inte tagit så mycket kort ännu, men det kommer 🙂 vill inte störa för mycket med kameran nu i början när tik och valpar behöver lugn och ro.

.

————————————————————————————————————-

23 Juni

Valpstök pågår!

Hela undervåningen har möblerats om för det som komma skall, grindar har satts upp i hall och till valprummet, så nu har vi koll på vilka och var hundarna är. Greta behöver lugn och ro nu, hon har växt till sig en hel del bara dom sista dagarna, magen spänner och lägger vi handen på så känner vi små lätta puffar ❤️

Valplådan är på plats, lite trångt..men med sängen bredvid så har vi full koll på allt i början. Efter 3 veckor så tar vi bort sängen då blir hela rummet fritt för valpspring, altan på utsidan med tillgång till inhägnad valphage som utökas efter hand när valparna växer. Vi hoppas på regnfri sommar, får gärna regna på natten..om man nu får önska 😉 annars får det bli partytält!

Bara 10 dagar kvar, så nu håller vi tummarna att allt går bra ❤️

.

18 Juni

Fyndade på Lidl i går 😉

Detta kommer gå åt nu några veckor framöver, ett evigt torkande blir det, men ett kärt jobb som jag faktiskt ser fram emot! Tiden går så sakta bara, men ändå..snart dax ❤️ Pirrar av förväntan för det som komma skall. Greta är stor nu, magen spänner rejält..mycket massage blir det 🙂

.

Gretas egna vrå i trädgården börjar ta form, vi delar av på tomten så har hon egen utgång från sovrummet/valprummet, även innan valparna kommer behöver hon vara lite för sig själv när hon känner för det, lite finslip kvar bara..

.

————————————————————————————

.

.

9 Juni

Nu blir det valpar hos oss!

Ultraljud är gjort som visade på minst 7-8 + kanske några till så himla kul detta 🙂

Förberedelserna för detta är i full gång nu, 3 Juli är det beräknat så nu är det bråda tider, roliga tider framför oss.

Den dagen vi kom på att vi skulle fixa ett gäng valpar i sommar var 29 April. Den dagen kommer jag minnas länge..den började som en helt vanlig söndag morgon tills jag slängde iväg en fråga till Perra om vilken dag i löpet som Greta var i ? när han sa vilken dag det var så insåg jag att det var i höglöp och tankarna började snurra. Skickade iväg ett sms till Ann och Johan i Göteborg som har Maestro, det stod ungefär,-hmm..kan du ringa mig..7 timmar senare var Ann, Johan och Maestro här hos oss i Skåne

Maestro hade vi haft ögonen på ett bra tag, en pyrenéerhane som utvecklats till en snygg och trevlig kille, en kille som kommer passa Greta perfekt!

4 mycket roliga och trevliga dagar hade vi tillsammans, 4 dagar som vi alla kommer minnas länge!

.

.

——————————————————————————————-

12 Maj

Blir kanske valpar här i alla fall..så himla kul att planera för det

Vi bestämde för ett tag sen att det inte skulle bli valpar hos oss i år, men då Perra har börjat med en behandling hos Dr Yang i Stockholm så ser vi en klar förbättring och kan se ljusare på framtiden.

Greta är 6 år i år så det är sista chansen för henne och oss att ha en kull valpar..så vi kör på det. Planerna är redan i gång för fullt och ingen kan vara gladare över det än jag och Perra, så nu håller vi tummarna för att allt klaffar, framförallt att vi träffar rätt i löpet och allt går bra!

Så håll utkik här för uppdatering 🙂

.

.

—————————————————————————————–

.

3 Maj

Hittar man något bra så ska man dela med sig.

» Chinese Medical Center

 

—————————————————————————————–

.

21 April

Våren är här och det med besked! Allt vill man göra på en gång.. allt, allt, allt, men det går ju inte 😉 man får ta tre djupa andetag och ta en sak i taget. I dag blev det några rabatter som fick en genomgång och några krukväxter fick ny jord, i morgon ska jag måla lite på ett staket som flagnat i några år så det är dax nu.

Nu när det är vår så ser vi knappt röken av hundarna som är ute hela dagarna, på sin höjd så kan Märta leta upp mig på gården och ge mig en snabb puss i farten innan hon springer iväg och följer vårbruket som bönderna har kört igång med, vi bor med åkrar omkring oss på alla sidor och det är spännande med alla maskiner som plöjer, harvar, gödslar och sår säsongens grödor..så det är fyra mycket nöjda och trötta damer här på kvällarna.

Inne i huset är det stökigt och när solen lyser in genom fönstret så syns dammet som ger mig dåligt samvete och små pälshögar under soffan skvallrar om att här bor det hundar som släpper vinterpälsen, men städa inne när det är så härligt ute finns inte på kartan just nu, jag hoppas på att tvärdraget som blir med både ytterdörr och altandörr öppna gör att det blåser bort istället..hoppas, hoppas, hoppas! 😀

.

.

—————————————————————————————–

.

!6 Januari

Har man en pyrre i sitt hem kan man känna sig trygg!

Jag får en del förfrågningar om en valp och att det finns eller ska göras en hundgård till nya familjemedlemmen, att ha en pyrre i hundgård är helt fel! Har man eller har tänkt att ha en pyrre i hundgård så har man inte läst på om rasen.

En Pyrenéerhund vill vara nära sin flock och ha koll..koll på vad som sker och koll på vem som kommer, vill känna av energier, vill lukta av besökare. En pyrre reagerar och agerar bara på onda avsikter, en pyrre reagerar och agerar inte på rädsla, en pyrre är medkännande och omhändertagande och passar utmärkt som terapihund i olika sammanhang.

Det spelar ingen roll om man har liten eller stor tomt, men har man en pyrre så hägnar man in hela tomten, om man av någon orsak inte kan hägna in hela, så hägnar man in så huset är integrerat.

En pyrre ”rymmer” inte, en pyrre tar sig en vaktrunda i omgivningarna och den vaktrundan kan bli lång..och det är väl okey om man bor på så sätt att inga faror för hunden finns i omgivningarna.

Det finns pyrrar som bor på gårdar utan något staket alls, som håller sig på gården men detta är ovanligt..

Vi har hela vår tomt inhägnad med viltstängsel som är drygt 150 högt, vi har även gjort en innergård där vi har hundgårdsgaller som är 180 höga eftersom vi oftast har omkring 4-5 vuxna pyrrar så krävs det lite starkare galler, vi har gjort innergården så hela ladan är tillgänglig, och självklart också huset när vi är hemma. På innergården är våra hundar när vi inte är hemma eller om dom vill vara ute på kvällstid.

Oftast vill Greta och Märta ligga ute till sent och hålla koll.

Bättre vakthund finns inte!

…………………Har man en pyrre i sitt hem kan man känna sig trygg! 🙂

.

.

—————————————————————————————–

.

………………2017

.

19 December

Här väntar vi på löp! Stenkoll har vi på Greta som inte visat tecken på löp ännu, troligt är att hon haft ett så kallat tyst löp och då har vi inte uppmärksammat det.. men hon kan också var lite sen och då kan det bli i nyår eller som längst fram till Mars. Så antingen blir det vår eller försommarvalpar här hos oss på Campavik’s kennel.

Håll utkik här på hemsidan 🙂

Våran uppfödning är en liten familjeuppfödning på fina friska föräldrar med starka linjer, vår strävan och förhoppning är att få fram så fina, starka och friska valpar som det är möjligt, även det mentala lägger vi stor vikt på!

Pappan till den här kullen har vi hittat utanför Sveriges gränser, han är av de gamla stabila linjerna och vi är så glada att vi får para Greta med honom, mer info om honom kommer när parning är gjord, förhoppningsvis snart..

Allt är fixat och klart för avfärd med Greta, men julen blir nog firad hemma som bara är om några dagar.. Sen får vi se om vi skålar i champagne i annat land på nyårsafton 🙂

God Jul önskar vi på Campavik’s kennel

—————————————————————————————–

2 December

1:a Advent i morgon och fönstren är inte färdigputsade, paniken börjar infinna sig.. 😉

Det blir en fin dag i dag..sol och blå himmel, så energin kommer nog igång snart..det blir nog jul i vårt hus i år också.

Det är så fint ute nu på skåneslätten, åkrarna omkring oss skiftar med årstiderna.. brunt, grönt, gult och nu på morgonen är det skimrande vitt av frosten, så vackert nu när solen är på väg upp.

Tidigare i morse när jag tittade ut så sprang räven på åkern men vågade sig inte hitåt när han hörde hundarna skälla, tror våra höns är tacksamma för det! Det gäller även vildsvinen som bor runt omkring oss och som håller sig på avstånd från oss, att ha fyra vaktande Pyrenéer känns tryggt

Alice, Freja, Greta och Märta ligger ute på gården med var sitt märgben, varje helg så är det märgben lördag och söndagmorgon, detta är något som Freja har inbyggt i sin biologiska klocka, så det får INTE glömmas av att tas fram på kvällen innan så det finns tinat och klart..mycket viktigt!

Något annat som också är viktigt är moroten varje kväll och då menar jag varje kväll..finns ingen muta som ersätter om vi missat köpa hem morötter, så det står överst på inköpslistan, vi vill ju inte hamna i onåd 😉

Nu ska jag dricka upp mitt morgonkaffe och leta fram fönstertrasorna..

Trevlig advent önskar vi alla!

—————————————————————————————–

8 September

För drygt ett år sedan när vi fick Perras diagnos så blev allt så konstigt inom loppet av några minuter, allt vändes upp och ner och massa tankar och fakta att ta tag i. Jag tror inte man förstår hur det känns att få ett cancerbesked förrän man själv drabbas..det känns kan jag säga..det känns som att någon drar undan tryggheten och framtidsplanerna, samtidigt blir man arg..men också beslutsam att detta ska vi klara av!

Jag har skrivit det förut och skriver det igen..Det var en himla tur vi hade våra fina härliga valpar som tvingade oss att tänka på annat, vilken underbar kull vi hade och framförallt vilken respons vi fick, över 20 valpköpare som ville ha en valp från oss, det värmde så mycket, och alla med samma filosofi som vi har med hur man tar hand om sin hund.

Vi har kvar Märta från vår första kull och hon är verkligen  One of a kind.  så skön och speciell till sättet, en buse med hjärtat på rätta stället.

Ett tag sökte vi nytt hem till Märta men när vi hittade det perfekta hemmet till slut som vi sökt efter så fick jag värsta ångesten..så hon blir kvar här!

Greta som är mamma till vår första kull är nu 5 år och i toppskick. Hon är frisk och mår bra.. inga problem med någonting vare sig fysiskt eller psykiskt. Inga hud, öron eller allergiproblem. A-höfter och felfria armbågar, med andra ord hon är top notch! Nästa år är hon 6 år och kanske sista chansen att få en till kull av henne, så vi har börjat planera för det och börjat kika runt efter en hane som passar henne, vi letar inte bara inom Sveriges gränser. Vi har hittat en, två stycken som vi ska granska ordentligt. Vi har några månader på oss att fatta rätt beslut..detta ska bli så kul 😀

Ta hand om varandra och gör i dag vad du tänkt göra i morgon

 

—————————————————————————————–

2 Mars

När man bor som oss med fem hundar och fem katter i vårt lilla hus så är det Hela havet stormar när man lämnar sin sittplats i soffan..stora vita hundar går väl an, men en helsvart katt i ett mörkt rum i en mörk soffa är ingen hit när man sätter sig utan att titta..ofta är det ju lite slalombana till soffan och redan där är koncentrationen hög på annat håll..så det är lätt att missa att en katt hoppat upp och lagt sig. Men jag älskar vårat lilla ”kaos” Tur vi har hönsen i ladan, 18 höns inne hade blitt lite för mycket även för mig 😉

Nu när Perra inte är helt på banan så sover jag på soffan ibland..då kan man vakna upp med en nos tryckt mot kinden..en tass på halsen, ja variationerna är oändliga hur en pyrre ligger tätt tätt intill..mysigt är det

Perra’s behandling pågår fortfarande, det är cytostatikabehandling varannan vecka, en tuff behandling som tar mycket på krafterna + att han äter blodförtunnande medicin efter stroken, så han är väldigt trött för det mesta och infektionskänslig, så vi gör det vi orkar och känner för här hemma.

Är så glad över att alla våra djur är så fantastiska och verkar inse att vi lever lite annorlunda för tillfället.

Även en stor eloge till mina arbetskamrater på Tomelilla vårdcentral, bättre arbetsplats kan man inte ha!

Ute spelar vädret en ett spratt varje dag..snö, regn, sol, blåst..det varierar hela tiden..men nog närmar det sig vår nu! Vintergäck, snödroppar i trädgården och massa flyttfåglar som slår sig ner på åkrarna omkring oss skvallrar för det 🙂  Längtar!

Fast jag tror Märta och Lärkan kommer sakna snön..mycket!

.

.

.

—————————————————————————————–

5 Januari

Jag blir alldeles varm i hjärtat när Märta kommer upp i soffan och knör sig in emellan Greta och en hög med kuddar och lägger sig tätt, tätt intill mig 

5 hundar 5 katter i vårt lilla hus, kattungarna hade vi ute på Blocket..men den annonsen tog jag bort efter några veckor. Visst kan det vara lite bökigt med alla djur..men hade vi inte haft dom nu, så hade nog alla hjärnspöken tagit över vid det här laget!

Några veckor innan jul fick Perra en stroke och låg på Ystad lasarett i 8 dygn, det var allvarligt läge ett tag och fortfarande är på så sätt att proppen, en tromb som fortfarande är kvar och behandlas med sprutor och Waran eftersom det är större risk att gå in och operera i nuläget. Talet är det som mest blev drabbat..det blir bättre varje dag, men det kommer ta ett tag innan det har rättat till sig, Detta var ju inte vad vi hade väntat oss nu när allt det andra var på rätt väg..men nu är det som det är och vi får kämpa på med detta också, man har ju liksom inget val.

Så vi får ligga lite lågt med både det ena och det andra ett tag framöver och lägga all energi på att fixa även detta. Nytt år Nya möjligheter.. det heter ju God fortsättning..så det kör vi på! Och med en liten Märta som värmer mig så klarar jag allt

.

—————————————————————————————–

.

.

……………….2016

.

7 December

Tidig julklapp fick vi år..bästa på mycket länge!

Perra’s behandling visade på mycket bättre resultat än väntat Röntgen är gjord och den visade att cellgifterna gör sitt jobb Så våran glädje i år innefattar inte mjuka, inte ens hårda julklappar.. i år är bästa julklappen det som står i Perra’s journal —Vid första utvärderingen påtaglig regress av levermetastaserna. Cytostatikabehandlingen fortsätter—

Det kommer bli tufft! Men vi är ännu tuffare! Så nu kör vi

Ta hand om er och varandra!

God Jul till er alla från oss!

____________________________

26 November

Glögg, lussebullar och pepparkakor är inhandlat, ett måste på 1:a Advent. Ljusstakar och stjärnor i fönstren, varje år är det lika kul och mysigt..när det väl är på plats 🙂 Det lyser upp och lite pirr i magen infaller sig varje år..konstigt det där..fast all stress och måsten som man kan känna innan jul så är det ändå väldigt mysigt!

Här ute på landet är det ju så mörkt vintertid.. så Perra har pyntat ”lite”.. På utsidan, runt hela vår tomt som är inhägnad sitter det 5200 LED-lampor på 650 meter staket som lyser upp tillvaron för oss och hundarna..det är såå fint när mörkret faller! Så i morgon blir det varm glögg med tilltugg..kanske i termos utomhus med hundarna på ängen..

Vi har ju kärt besök här hela helgen, Selma är här medan Husse är i Köpenhamn och roar sig. Så kul att få se henne igen och det tog nog inte mer än en kvart så var hon en i gänget igen

____________________________

6 November

F#CK CANCER

F#ck Cancer Diagnos!

Inget roligt att få..

men det fick vi..

14 Juli i år fick vi veta att Perra har en tumör och metastaser…

När vi fick beskedet så var vi mitt upp i slutspurten av valptiden, med Greta’s valpar och valpköpare..så det blev förstås ett vakuum ett tag där, en känsla av overklighet och oförstående. Allt gick väldigt fort när Perra väl fick sin diagnos..olika röntgen redan dagarna efter diagnosen..och sen har det löpt på med strålning och cellgiftsbehandlingar, nu har han 3 behandlingar kvar tills nästa röntgen görs i November/December. Så nu är det bara att åka med och göra allt för att detta ska fixa sig!

Tack och lov så hade vi vår underbara valpkull som skingrade våra tankar och höll oss på banan, dessa valpar måste ju varit världens bästa gäng någonsin så sköna allihop! Kanske är vi lite partiska nu..men det är vi värda 🙂 Vi saknar dom allihop! Och vi är otroligt nöjda med alla fina hem våra valpar fått, kunde inte blivit bättre matchning med sina nya familjer!

Uppdatering av hemsidan har inte riktigt hunnits med just nu..och svara på mail har också tyvärr lagts lite åt sidan..Nu har vi landat lite i allt omkring oss, så undrar ni något så svarar vi gärna på det när vi hinner.

____________________________

29 Juni

4 veckor i dag är valparna! Oj..det gick fort! Hänt en hel del på dessa veckor, nu börjar man se lite personlighet och det är riktigt kul och underhållande 🙂 Det blir inte så mycket tv-tittande numera, valparna är bästa såpoperan någonsin..in real life..jag njuter

För en vecka sen började vi ge små smakportioner av valpfoder och det var mycket uppskattat, alla ville ha!

.

Efter att alla glufsat i sig små portioner några dagar så var det dax att börja ge lite mer, så vi modellerade om en hängränna till matbar..”ett tips vi fått av en annan uppfödare” och det fungerar väldigt bra, alla ställer upp sig på rad så fint och äter..fast efter en stund så ligger alla i rännan och slickar i sig dom sista smulorna 😀

.

Greta är så fin med valparna, hon gör verkligen ett kanonjobb med allihop..hon är så lugn och tar hand om alla på bästa sätt! Vi är båda imponerade av henne!

Fast valparna vill hellre dia än bli tvättade..lika kul varje gång när en valp försöker åla sig ur Greta’s bestämda grepp 🙂

.

Matstilarna varierar, oftast liggande..

.

men ibland blir det en slurk på stående fot 🙂

.

En trött mor får ha lite frihet att ta igen sig på udda platser..

Det är hon värd

____________________________

.

4 Juni

Valpkoma!

Nu råder det valpkoma! 3 dagar är valparna nu och vi njuter för fullt! Det gick snabbt, snabbare än beräknat. Vi hann in i valplådan och väl där så kom den första efter två krystningar, en vit stor tik, sen kom ytterligare 6 stycken inom loppet av 3-4 timmar, efter ytterligare 3 timmar kom nr 8, en liten tecknad hane som numera går under smeknamnet Fritiof Nilsson Piraten aka Piraten 🙂

Greta sköter valparna exemplariskt, så noga och försiktig, det är hennes första kull..så det är fantastiskt att se! Vi är med hela tiden nu första veckorna, vi sover, äter och passar valpar i skift, så därav valpkoma 🙂

Mer bilder på valparna en och en kommer när dom blivit lite äldre.

.

____________________________

.

29 Maj

En vecka kvar!

Här råder gravidkoma både hos Greta och oss! Bara en vecka kvar tills valparna är här 🙂 Handdukar, lakan, klorhexidin, peang m,m läggs på plats i valprummet, valplådan skruvas ihop i morgon, en bra våg ska inhandlas och papper ska laddas ner för dokumentation.

I går hade vi sista besöket innan valpning, mycket trevligt för övrigt 🙂 Nu sista veckan behöver Greta lugn och ro, men efter midsommar när valparna är 3-4 veckor är besökare välkomna igen.

Om man vill kika lite extra på valparnas pappa så har Eros ägare Nina Danielsson gjort en FB sida i dag om Eros,

→ Vi’skaly’s Harlem Shake, ”Eros” FB sida

.

Nu både ser man och känner små sparkar

Nu hoppas vi på fortsatt fint väder, regn på natten om man får önska.. 🙂

____________________________

.

12 Maj

Nu har vi spännande tider framför oss! Greta är parad och ultraljud är gjort som visar att det är små valpar på gång, såg t.om ett litet som slog 🙂 . Nu har vi bråda tider framför oss..det ska bli både spännande och väldigt kul att få följa dessa valpar och ge dom bästa möjliga start i livet.

Just nu har vi vänt upp och ner på hela huset, vårt sovrum har vi tömt för att göra om till valprum, där finns möjlighet för Greta att kunna gå ut och in som hon vill, och sen blir det inhägnat utanför så valparna har en egen del på tomten att kunna vara ute på. Så nu är det valplådebygge och andra förberedelser som gäller framöver.

Den här kullen har vi väntat länge på, och att vi fick möjlighet att para Greta med Eros känns spännande och vi ser fram emot en kull som har dom bästa förutsättningar att bli stabila och mentalt starka pyrrar.

Stort Tack till Eros ägare Nina Danielsson som också såg möjligheten till en fin kombination, och lät oss använda Eros till vår första efterlängtade kull.

»……………………………………….»Valpar/Puppies

.

____________________________

1 April

1 April redan 🙂 VÅR 🙂 Äntligen! Det är nu alla planer man pratat om i vinter ska sjösättas, nu gäller det bara att ta det i rätt ordning, inte lätt alla gånger! Vår agenda är mer än full. Det ligger 20 ägg i kläckaren, det ska vi förbereda för. Vi har 2 små växthus som ska monteras upp, vi ska bygga en tvättställning, planera & plantera trädgården, m,m..osv..

Greta har fått vårkänslor och den planeringen har ju självklart prio 1, en mycket rolig planering som vi sett fram emot jättelänge! Skriver mer om det snart, håll utkik 🙂

Ett tydligt vårtecken är när högtrycksmaskinen åker fram 🙂

.

Och när Arnold gör sig till för hönorna 🙂

.

Ha en skön vår!

____________________________

.

10 Februari

Bra artikel från land.se

http://land.se/djur-natur/ulliga-gulliga-med-ratt-att-doda/

Tor och Oden har en uppgift här i livet, och den sköter de med bravur. De ska hålla vargar och andra rovdjur borta från matte Maries getter. Inte en enda killing har kommit till skada sedan hundarna kom in i bilden.

.

……………….2015

.

11 September

Jag är inte den flitigaste bloggaren precis 😉 men här kommer lite uppdatering på vad som händer i skåneland.

Hundar, höns och katter är den dagliga agendan, fullt upp med det 🙂 sen är det pyssel med vår lilla gård, fullt upp med det också! Och på det har vi våra arbeten..Perra jobbar i Simrishamn och jag i Tomelilla..nära och bra! Vi har stängslat in hela tomten nu så hundarna har drygt 8000 kvm att röra sig fritt på, fullt ös från ena ändan till den andra, är vi på jobbet så har dom innergården att vara på och fri tillgång till hela ladan..känns skönt att det är klart.

Hönsen har sitt hönshus i ett hörn av ladan + en stor hönsgård att vara i, 16 hönor och 7 tuppar har vi kvar nu..än så länge fungerar det bra, ägg har börjat läggas 🙂 som är såå goda!

Kattungar hämtade vi för en vecka sen, 2 honor..så nu har vi tre katter, det behövs här på landet. Än så länge är dom i sovrummet med en skiva i dörröppningen. Hundskallen har dom vant sig vid, och vid hundarna också..men än så länge sker kontakten mellan dom i vår famn. Alice vill gärna titta till och tvätta båda två på kvällen, Greta vill vara nära och vakta/skydda lite, Freja bryr sig inte alls. Sickan våran katt på 15 år bryr sig inte ännu..men vi vet att hon kan vara lite tvär så där får vi vara lite uppmärksamma!

Fullt ös hela tiden 😀

.

____________________________

31 Mars

.
Regn och rusk ute i dag.. men visst känns det att våren är på väg ändå 🙂 9 1/2 månader har vi bott här nu och vi stortrivs! Vi har hunnit med en hel del på vår lilla gård, röjt undan sådant som hade växt igen på tomten, lagat tak och gjutit golv i ladan, m,m. Mycket pyssel har det varit och mycket finns det kvar att göra. Hönshus har vi byggt i ett hörn av ladan och för drygt en vecka sen hämtade vi kycklingar..32 stycken blev det, 7 olika raser,  små söta dunbollar i massa färger och storlek, 6-14 dagar gamla, riktigt kul både för oss och hundarna. Alla tre vill vara med oss när vi ger kycklingarna mat, sen vill dom gärna in och titta till dom då och då så allt är okey. Riktigt kul att se hur fina och måna Alice, Freja och Greta är mot dom små, tror inte att någon rovfågel har en chans att få sig ett skrovmål här när det är dax att släppa ut dom. Första tiden blir det hönsgård, sen ska hönsen förhoppningsvis kunna gå fritt här..med 3 stora väktare så ska det nog gå fin, fint 🙂

____________________________

.

Glad Påsk önskar vi alla!

.

____________________________

4 Mars

Egentligen skulle vi haft fullt upp med valpar här nu..så det känns lite trist just nu att det inte blev så! När vi gjorde ultraljud på Greta så visade det ingenting, inga tecken på att hon varit dräktig, vi misstänker att vi åkte till Norge några dagar försent i löpet. Vi får helt enkelt – Göra om, göra rätt…! När det blir har vi inte helt bestämt ännu.

____________________________

1 Januari 2015

Gott Nytt År & God Fortsättning på det nya året 🙂

I måndags packade vi in oss och hundarna i bilen och styrde kosan mot Norge. Greta visade högt progesteronvärde några dagar innan så vi visste att nu var det dags att åka iväg så vi inte skulle missa dagarna i höglöpet. Vi åkte hemifrån måndag morgon, för onsdag trodde vi skulle vara dagen D. När vi närmade oss Steinsholt så ringde vi Laila, hon tyckte vi kunde komma förbi redan då, så Izar och Greta kunde få bekanta sig lite. Vi tyckte det var en bra ide, hotellets reception stängde sent så vi skulle hinna med det en stund.

Vi släppte ut Alice, Freja och Greta i Lailas och Olavs hundgård och ut kommer en glad Izar som sprang och hälsade på alla tre och oss.. sen sprang Greta och Izar iväg med svansarna i vädret tätt, tätt ihop och 20 minuter senare var det en första parning..vi blev alla väldigt paffa och lite mållösa..här var det kärlek vid första ögonkastet och det bådar verkligen gott 🙂

Dagen efter på kvällen så åkte vi dit igen och förälskelsen höll i sig..vi kom knappt in i hundgården förrän Izar uppvaktade Greta och en andra parning satt som en smäck!

Vi hade planerat att vara i Norge minst en vecka för att få till en parning som inte är så lätt alla gånger, men nu när allt föll på plats och kärlek uppstod mellan dom båda så blev det en kort resa..men nyåret firade vi in i Norge nu när vi ändå var där..firade och firade är kanske att ta i, det var bara jag som var vaken vid 12-slaget, jag satt själv och lyssnade på raketer och smällare som blandades med ljudet av Perra, Alice, Freja och Gretas snarkningar..

Nu håller vi tummarna att det blir ett helt gäng med valpar här i början på Mars, en kull som både jag och Perra ser fram emot! Greta och Izar är en kombination vi båda tror väldigt mycket på! En frisk, stabil och social pyrre med bra mentalitet är något som både Greta och Izar har gemensamt.

____________________________

.

……………….2014

.

13 December

I går hade vi en riktig skräckupplevelse här! Vi satt i soffan och tittade på Svenska hjältar-galan, utanför fönstret blåste det rejält men det var inget som hindrade Alice och Greta från att vilja vara ute i trädgården, Freja däremot låg och snarkade vid våra fötter. Jag gick med jämna mellanrum och kollade så Greta och Alice inte blåste bort ute i ”stormen”. Helt plötsligt ser jag hur staketet har flyttat sig en halvmeter och det man fruktar som mest hade inträffat..Alice och Greta var puts väck!! Både jag och Perra slänger på oss jacka och skor och springer ut åt var sitt håll i mörkret och blåsten. Man hinner tänka så mycket och vet inte riktigt var man ska börja leta..och mörkt var det och den ficklampa som jag fick med mig hade knappt ledljus. Jag fick värsta paniken och skrek och vrålade deras namn samtidigt som jag sprang och viftade med ficklampan med hopp att dom skulle uppfatta lite ljus i mörkret och hitta mig. Vet inte hur länge jag hållit på jag när känner någon som puffar på mina ben och där stod Greta med viftande svans och sa -här är jag 🙂 såå glad jag blev! Kopplar Greta och börjar gå mot huset..men det ville inte Greta, hon ville upp mot vägen 300 meter längre upp. Då blev jag riktigt rädd, och såg Alice framför mig påkörd av en bil eller intrasslad i elstängslet som är vid kohagen där uppe. Jag lämnade Greta hos Perra och sprang som en galning upp mot vägen samtidig som jag skrek hennes namn..efter en stund hör jag hur Alice svarar mig och sen ser jag något i mörkret som kommer uppe på vägen och rundar svängen ner mot mig..en tokglad Alice med svansen högt upp som svajade glatt i blåsten. Så himla glad jag blev!! 😀

Känner mig lite sargad i hals och lungor och lite matt efter den anspelning som det blev när alla sinnen kopplades in för att hitta Greta och Alice i går kväll. Så i dag har vi haft en lugn dag och varit hemma..en längre promenad fick det bli i det varierande vädret..

Vi är väldigt tacksamma att allt blev så bra till slut 🙂

Alice i förgrunden..vårt hus i bakgrunden.

____________________________

2 December

Kallt..kanske inte jättekallt men minusgrader är det i alla fall, och kyla är väl inte min grej precis! Vår och höst är mina årstider..då mår jag som bäst och sommarkvällar förstås 🙂 men minusgrader och mega-varmt klarar jag mig utan! Tänk om man fick välja väder och temperatur 😉

Här i Skåne ska jag snart uppleva min första vinter, något som många skåningar varnat mig för..snöar det här vid Österlen så kommer det på tvären och ställer till det med snövallar och annat otyg..knyter sig lite i magen när jag ser mig själv stående med bilen som kört fast i en vall eller att jag inte ser vart vägen tar vägen och far ut på en åker..ska lägga lite varma kläder i bilen, en spade och ett nödbloss! 😉

Kaffe och stearinljus laddas i förråden och ett bensindrivet elverk har inhandlats i fall att…

Annars så trivs vi här i skåneland, känns himla bra! Alla omkring oss är trevliga och grannarna runt om är toppen! Mår vi bra, så mår hundarna bra och det gör dom verkligen här på slätten Här har dom fri tillgång till att springa ut och in.. lite stök och sand inomhus får vi leva med..säger som en vis man / kvinna sa en gång..

—Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.

____________________________

21 November

En helt vanlig vardag kan ändras från en minut till en annan!

Häromdagen ringde Nimbus matte och berättade att Nimbus gått bort under tragiska omständigheter..så ofattbart, så tragiskt och så himla svårt att ta in.

Nimbus som bara var 2 1/2 år.

Fina Nimbus Gretas bror

Det har varit tufft att gå till jobbet..har inte riktigt varit där i mina tankar..tankarna har gått till Nimbus husse och matte

När jag kommit hem från jobbet så har Alice, Freja och Greta varit så lugna..inget hoppande..inga glädjeskutt..bara lugnt tittat på mig och hållit sig nära mig, sätter jag mig i soffan så lägger sig en bredvid mig..

Det kommer ta ett tag att ta in detta som hänt..

R.I.P fina Nimbus

____________________________

29 September

Tiden går fort när man har kul..Tiden går fort när man mår bra!! Inser det när jag ser hur länge sen det var jag uppdaterade här på Bloggen. Nästan 4 månader har vi bott i Äsperöd som ligger vid natursköna Österlen i Skåne. Huset vi köpt är ett litet korsvirkeshus med stor tomt och en härlig lada som vi ska inreda med lite av varje, många idéer har vi som vi hoppas blir verklighet. Vi har jobbat mycket med tomten den här sommaren, och vi har verkligen haft tur med vädret..länge sen sommaren bjöd på så här fint väder! Det som behövs fixas med inomhus tar vi till vintern.

I går var vi på Kivik äppelmarknad för att titta på lite urval av äppelsorter eftersom vi ska plantera några träd nu i höst. Vi hade alla hundarna med oss och intresset för dessa blev stort..många som ville ta kort och klappa Isbjörnarna 😉 kan ärligt säga att det blev inte så mycket tittande för oss..utan det blev mycket pyrreprat, många var det som ville veta mer om denna vackra hundras som många inte sett eller hört talas om..alltid lika trevligt att dela med sig av det! Är så himla stolt över Alice, Freja och Greta som är så lugna och trevliga i ALLA sammanhang både mot okända människor och hundar..dom låter sig klappas och nosas på och uppför sig så fint mot alla 🙂

Nu ska vi ut i det fina vädret som fortfarande håller i sig 🙂 slutet av September nu….helt underbart!

____________________________

8 Juni 2014

Söndag morgon och jag sitter i solstolen och hämtar lite nya krafter, Greta lika trött hon ligger bredvid mig och sover..äntligen! Hon saknar Alice och Freja som är på Nääs hundpensionat..för övrigt Sveriges bästa pensionat.. kommer helt klart bli svårt att hitta något liknande!

Solen skiner från en klarblå himmel och fåglarna kvittrar och allt känns som vanligt..en vanlig dag i Gallvik! Fast det är det inte.. snart ska jag gå in och röja i ett tomt hus, för i går fyllde vi flyttbussen med det sista vi hade kvar i huset och tidigt i morse åkte Perra och Nicolai till Äsperöd i Skåne där vi köpt oss en liten gård 🙂 . Ska bli så skönt att komma på plats på nya stället, något vi båda ser fram emot. Redan för 2 år sen bestämde vi oss för att sälja vårt hus och flytta ner till Skåne och nu är vi äntligen på väg! Sista tiden har kretsat mycket kring försäljning och hitta nytt ställe att bo på..har varit inne på Hemnet och Blocket m,m varje dag, tittat på kartor, varit runt och kikat på mängder av ställen..kört fram och tillbaks ner till Skåne flera gånger och avverkat många mil i och omkring Skåne..kan lugnt säga att vi har god kännedom om geografin i Skåne nu!!

Det har inte blivit så mycket tid över för annat dom här två första kvartalen på 2014.. utställningar med m,m har vi fått lägga på is så länge..Blir några utställningar senare i sommar som vi bokat in, ska bli Kul..

Så nästa gång vi ses är jag skåning.. invandrad skåning i o för sig.. men det ska nog bli bra 😀 hoppas jag 😉

JAG TRIVS BÄST I ÖPPNA LANDSKAP NÄRA HAVET VILL JAG BO… trallallala….

Vi önskar alla en skön sommar 🙂

.

____________________________

.

……………….2013

28 December

Snart nyårsafton och juldagarna är redan förbi.. det gick snabbt! Blev ingen vit jul i år, men det är väl bara dom sista åren det har varit snö över jul här i västra delarna, (förr  var det alltid vitt 😉 ) men det blev jul här ändå.. inne var det fullt av julpynt och tomtegröten stod på trappan.. så tomten hittade hit i år också 🙂 Nyår firar vi som vanligt hemma med våra fyrbenta.. känns skönast att vara med dom när alla raketer och smällare dundrar där ute. Lite god mat och en svängom i vardagsrummet får det bli..haha..skämta bara! Men god mat och lite champagne blir det!

Snart är det My Dog ska bli kul..tyckte kanske det var lite dyr anmälan i år, 440:- för en hund.. tre hundar i 2 dagar hade blivit över 2000:- och när sista anmälningsdagen var så hade vi kennelhosta här, så jag anmälde bara Greta en dag.. det fick räcka eftersom jag inte visste hur det blev med hostan, om den skulle gå runt ett varv till. Känns ju lite surt nu när alla våra är friska och hade kunnat åka med. Men det får vi ta igen när nästa åra utställningar drar i gång.. det är ju en väldans massa roliga utställningar på gång 2014.. snart dax att fylla kalendern 🙂

Kom och titta på alla fina pyrrar som ställs på My Dog både fredag och lördag 3 & 4 Januari.

Summering av 2013 är vi mycket nöjda med! Ett bra år.. sommaren i år var ju jättefin och på utställningarna gick det jättebra 🙂 håller tummarna att nästa år blir lika bra!

Vi på Campavik’s både tvåbenta och fyrbenta önskar alla ett Gott Nytt År!

______________________________________________________________

10 September

I sommar har det hänt en hel del! Vi har varit iväg på några utställningar och träffat härliga pyrreägare och deras hundar. Alice, Freja och Greta har också tyckt att det varit roligt och trivts ”vilket är det allra viktigaste” jag är såå himla stolt över dom alla tre..så snälla och trevliga mot alla dom möter både människor och andra hundar. Vi åker ibland ner till en hundrastgård som ligger i närheten och där träffar vi många olika hundraser som dom leker och busar med, där sköter dom sig lika bra, alltid lika kul 🙂

På dom nio utställningar vi varit på i sommar så har Greta tagit 8 Exellent, 6 CK ”certifikatkvalité” och FYRA CERT! WOW!! Hon är så himla duktig i ringen och visar nästan upp sig själv 🙂 och att hon är vacker gör ju inte saken sämre!

Freja behöver lite mer tid att växa till sig, men har ändå lyckats samla på sig 6 Exellent 🙂 Hon är så rolig.. på en utställning så lyfte hon själv på läppen när domaren skulle titta på tänderna och vred på huvudet och visade kindtänderna på båda sidorna..haha så kul den tjejen!

Alice ställde vi bara på Norje Boke i år, där fick hon Very Good båda dagarna..hon tycker inte att det är så jätteskoj att gå in i ringen, men för att hon inte ska känna sig ”bortglömd” så ställer vi henne ibland, hennes stop/panna är lite för högt enligt rasstandarden, och då blir det nedslag i bedömningen pga det hos vissa domare. Tänk om dom visste vilken underbar pyrre hon är, snäll mot allt och alla och dömde efter det istället, då hade hon varit Årets hund alla år!

I dag kom det två kennelkonsulenter hit till oss på oannonserat besök.. det var både kul och trevligt! I besöksprotokollet under övrigt skrev dom Trevliga hundar 🙂 Kan ju bara hålla med!

◊◊◊

Perra och Freja på språng i Norje Boke 🙂

______________________________________________________________

3 Juli

Tänkte jag skulle klaga lite på sommaren som inte kommit ännu, fast så kom jag på att jag inte trivs när det är för varmt.. så då är det ju perfekt väder för mig och hundarna, va glad jag blev när jag kom på det 😀  För visst är det lätt att stämma in när andra gnäller 😉

Har varit gräsänka i tre dagar nu, fast Alice och Greta har ju förstås varit hemma också..så helt själv har jag inte varit. Freja är husse’s hund..så åka utan henne går inte, då blir hon toksur 🙁 men hon är ju så lätt att ha med så hon fick åka med Perra till Malmö. När Freja är hemma så är det hon som sköter 1:a vakten, nu är det Alice som tar hand om den biten, Greta brukar lugnt luta sig tillbaka, det ska vara något riktigt stort på gång om hon ska bry sig, hon är ju yngst bara 1 år..men jag tror att hon förblir sånn, hoppas jag!

Har varit på några utställningar och ska på några till..det ser jag fram emot! Alltid lika kul att träffa alla pyrrevänner och pyrrar, nästa år blir det nog lite mera och framförallt mer planering en tid innan, för det är ju faktiskt riktigt kul att ställa 🙂

Något jag varmt rekommenderar är pyrre-specialen i Norje-Boke dit kommer det många pyrenéer och dit kan man komma både med och utan hund och prata pyrre med alla som är där, det är PYS och SBHK som håller i det. här är en länk till det

.

Nu ska jag ut och njuta av det fina vädret! Ha det bra alla!

Hoppas vi syns i Norje-Boke 🙂

______________________________________________________________

19 Mars

Titta på det som är bra i er ras! Focusera inte för mycket på fel som finns, och framförallt inte finns!! Kloka ord från avelskonferansen som jag var på för några helger sen. I går var jag i väg igen på en föreläsning, denna gången handlade det om om vilka tillväxtrubbningar som kan drabba den växande hunden och hur tidiga symtom kan upptäckas. Kan vi genom påverkan av miljön minska förekomst av olika utvecklingssjukdomar i skelettet? Arv-Miljö osv… Mycket intressant, mycket invecklat och väldigt svårt att få exakt grepp om. HD är mycket arv och lite miljö. OCD och Patella mycket miljö och lite arv, om jag förstått allt rätt. Bra kost med rätt energi-innehåll är viktig, och rätt motion på valpens villkor under uppväxten, ”ej träning” en hund i tillväxtfasen ska inte utsättas för belastnings-träning!

I mina ögon så är pyrren en frisk ras, om man jämför med många andra raser. Jag får ofta frågan om det är mycket sjukdomar i rasen, och mitt svar blir, NEJ det finns det INTE!! Men ingen uppfödare i någon ras kan lova att man får en fullt frisk valp som lever symtomfri och fullt frisk till 14 års ålder..det går inte, sådant kan man inte lova även om det är uppfödarens högsta önskan och förhoppning! En del uppfödare är snabba på att klanka ner på andra när olyckan är framme, något jag tycker är högst anmärkningsvärt! För då blir det som jag skrev inledningsvis att focus hamnar på problem som inte finns!!

Sen var det lite diskussioner om kosttillskott som är på modet nu och som är en miljardindustri, där fick jag mig en tankeställare som går på både det ena och det andra..i all välmening förstås, vill ju så klart att våra hundar ska åldras och må så bra som reklamen säger..men nu efter lyssnat på lite fakta så kommer jag rådfråga våran veterinär innan jag köper något nytt mirakelmedel… om nu inte reklamen är väldigt bra förstås 😉

Det här med föreläsningar är väldigt roligt och lärorikt, något jag varmt rekommenderar 🙂 !

______________________________________________________________

3 Mars

I helgen har jag varit på Avelskonferens i Kungälv, mycket intressant, väldigt lärorikt och framförallt jättekul. På lördagen gick vi igenom Genetik i avelsarbetet och Utfodringens betydelse i avelsarbetet, lärde mig mycket nytt i bägge ämnena. På söndagen handlade det om mentalitet, olika tester ” BPH, MH, MT ” och dess utvärderingar, även valptester gick vi igenom. Så min helg har varit fullspäckad med information och mycket ny kunskap 🙂 När man är på föreläsning och man märker att föreläsarna brinner för sitt ämne och är duktiga på att dela med sig och lära ut, så blir jag glad och nöjd! God mat fick vi också! Så nu är jag både mätt, glad och nöjd..kan ju inte bli så mycket bättre 🙂

______________________________________________________________

13 Februari

Snö, sol och runt 0° pyrfekt väder för oss två benta med hundar! Det är gott att vara ute när det inte biter i kinderna av alla minus grader, hoppas det fortsätter så här tills våren kommer…önsketänkande 😉 .

I dag var Li här med sina pyrrar, alltid lika kul när hon kommer med sina pyrrar, i dag hade hon med sig Xena, Ariel, Alina och Kalle. Det räcker jag säger till våra att nu kommer Xena, Kalle osv… så blir dom överlyckliga! Det som är mest kul är att dom går så himla bra ihop tillsammans..leker och stojar. Vissa har sin favorit att leka med, men just nu står nog Kalle högst i kurs hos tjejerna..han börjar ju bli mer hane nu, inte så mycket unghund längre..

Filmade när dom vaktade mot skatorna som sitter i trädet och retas..fast Kalle och Greta ville hellre leka..

filmade med mobilkameran.. så kvalitén kanske inte är den bästa..

______________________________________________________________

5 Februari

Vilket busväder det har varit dom senaste dagarna.. snö, regn, ishalka och kallt.. brrrr! Så jag har passat på att fixa lite med hemsidan.. korrigerat lite i text och gjort lite annat smått & gott. Det är kul när man känner att man kan sitta ner en längre stund utan dåligt samvete..för i detta vädret är inte hundarna så jätte sugna på att vara ute 🙂 .

Nackdelen när man håller på med hemsidan en längre stund är att man blir så påmind om Aragorn, Maya och Tessan, minnena kommer tillbaks lite mer intensivt.. och saknaden är så enorm just då, fullt normalt.. men ändå så jobbigt! Samtidigt ler man åt dom härliga stunder som vi hade.. och åt allt dom lärde oss när dom fanns här hos oss

Nu ska jag försöka slita mig från datorn och göra lite vardagssysslor.. plocka i diskmaskinen, tömma tvättmaskinen,tömma kattlådan, för inte ens katten går ut i det här vädret.. tillbaks till nutiden med andra ord, och kanske få med mig hundarna ut lite i friska luften.. locka med några märgben.. kanske..

______________________________________________________________

17 Januari

Det står -2,5° grader, vet inte hur många gånger som jag gått in och kollat om det verkligen är ett komma tecken mellan 2:an och 5:an…det känns verkligen som -25° Attans kallt är det, och vantar glömmer jag alltid, medvetet eller inte.. har nog aldrig gillat vantar! Känns i fingrarna nu.. får nog börja tänka om, ska lägga vantar i varje jackficka jag har!

Om två veckor så är det Februari.. och sen är det snart VÅR.. härligt! Fast jag kommer sakna snön för hundarnas skull.. snö och 15-20 + grader hade vart nått 🙂

Första helgen i år så var vi på My Dog i Göteborg, det var som vanligt jätte trevligt, och ännu trevligare blev det i år eftersom vi hade Yinwoo’s Kennel här över helgen, med sig hade dom Otto och Drutten två störtsköna pyrrar som våra pyrretjejer blev smått förälskade i.. mycket sömn blev det inte första natten 😉 men vad gör det när man har kul.. Det gick bra på utställningen, Greta blev BIM med HP båda dagarna och hennes bror Nimbus blev BIR med HP. Freja fick Exellent på Lördag och på Söndag fick hon Good. Så vi är mer än nöjda 🙂

Tack Stina & Patrik för en trevlig helg!

______________________________________________________________

1 Januari 2013

Blå himmel och sol som tittar fram mellan vita moln, 2013 börjar bra 🙂 !

Nyårsafton i går gick jättebra! Alice, Freja och Greta var hur coola som helst när raketerna fyrades av vid tolvslaget. För oss blev det en lugn nyår eftersom det blir mycket focus på just hundarna så dom mår bra och känner sig lugna.. tycker det är väldigt viktigt!! Mycket god mat blev det förstås 😀 och det känns i dag..blir nog sen frukost 😉
Isen har töat bort från vägarna..äntligen..så en längre promenad står på schemat i dag med kaffe och fika i ryggsäcken, det ska bli skönt och jag hoppas det blir några milda månader nu.. så vi slipper is och halka!

Ett Gott Nytt År och en God Fortsättning på 2013
______________________________________________________________

……………….2012

3 November

Hmmm…jag tror bestämt att skrivfelsnisse varit framme i det senaste blogginlägget! 8 kilometer på 50 minuter, var inte riktigt rätt.. det ska vara 8 kilometer på 70 minuter.. ber om ursäkt för det!

Vi har en ett-åring här i dag, lilla Freja börjar bli stor! Vi har inte hunnit firat henne så mycket ännu, får hitta på något senare i kväll.. när hon hämtat sig lite, just nu ligger hon och tar igen sig efter ett varv på 8:an.. kanske ett märgben kan stå på menyn i dag….. trallallalaa, då blir hon glad 😀 !!

// Ha det bra ute i höstrusket och ha en trevlig Halloween 🙂

______________________________________________________________

25 Oktober

I dag skiner solen över vårt hus 😀 ! Fick precis ett telefonsamtal från en specialist i röntgendiagnostik som tittat på Alice röntgen plåtar och som konstaterade att Alice inte har en HD-belastad höft, det hon har på höger höft är en led slapphet som ska tränas upp! Att hon har detta kan bero på olika saker..kan bero på att hon som valp blev på-sprungen av en större hund och fick en smäll på högra sidan, eller att vi inte musklat henne ordentligt från hon var valp, det troligaste är att det är en kombination av detta.

Greta som är 5 månader behandlar vi på ett helt annat sätt hon får gå med tills hon blir trött..då väntar vi en stund tills hon blir piggare..och det har vi gjort sen hon var liten. Freja som är ett år går vi långpromenader med och hon går 8 kilometer på 50 minuter nu 🙂 .

Så mitt råd när det gäller valpar som växer fort är att muskla redan från början på valpens villkor och med sunt förnuft, var inte rädd för att ta med valpen/unghunden ut i skogen, ta med ett sittskydd och sätt er ner och filosofera en stund om valpen blir trött.

Så nu börjar vi träningen med Alice, först i små portioner i skog för att bygga upp musklerna som håller ledbandet på plats, varierat med trampmaskin i vatten, och sen ut på 8:an..kanske hon också gör 50 blankt om några månader, det hoppas vi…det får bli vårat mål 😀

Var på föreläsning i går om Foder och Näringslära, där ställde jag frågan om man ska ge valp eller vuxenfoder till pyrren från 8 veckor, svaret blev valpfoder Large Breed , och det ska man ge tills dom är 15-18-24 månader, beroende på vad som rekommenderas.

______________________________________________________________

18 Oktober

Var på föreläsning i går kväll med Maths Lindberg från Husdjurshälsan i Göteborg angående HD/ED röntgen, först tänkte jag.. är det intressant.. ska jag åka dit??  Vilken tur att jag åkte dit!! Hade kunnat sitta kvar och lyssna ännu 🙂 det var väldigt intressant och det var mycket som jag fick lära om.. glömma sådant man ”hört” och framförallt.. vad som är rätt och riktigt i avel, vad man själv kan göra och bör göra!!

Att jag åkte dit beror på att jag går på en uppfödar utbildning sen 5 månader tillbaks, där vi träffats en gång i veckan och får någon nys på en föreläsning som verkar intressant så åker vi dit.. mycket nyttigt och lärande. Dessa föreläsningar kan man åka på ändå, som enskild.. så mitt tips är att googla på tex, föreläsningar hund och se vad som finns i närheten.

Nästa vecka blir det föreläsning igen med Maths Lindberg och då handlar det om Foder och Näringslära, det ska bli mycket, mycket intressant… för foder är något jag tänkt på en hel del, och där det finns en hel del olika åsikter, vad man ska ge och när..bara dom senaste veckorna har jag bollats fram och tillbaks om vad man ska ge en växande pyrrevalp, valpfoder eller vuxenfoder.. i veckan bestämde jag mig för att vuxenfoder ska man nog ge från 8 veckor.. för det har jag hört från olika håll.. men nu vacklar jag igen.. så det ska jag ta reda på nästa vecka, hur det ligger till med det.. fortsättning följer om detta 🙂

Här är en länk till Patientföreningen Hund Artros.. där finns många råd och tips, både förebyggande och vid besvär med Artros..

.

.

.

______________________________________________________________

16 September

Oj,då…September…redan, går alltid lika fort, alldeles för fort! Nu rustar vi för vintern..suck vad det lät tungt, men det gör vi faktiskt 🙂 Perra rensar på berget i hundgården, jord och gräs ska bort från skrevorna och i veckan lägger vi dit sten så vattnet kan rinna undan, inte kul om det fryser på innan det är fixat!

Det är höstväder i dag, disigt, regnigt och dom gula löven börjar lägga sig på backen, lite mysigt på ett sätt, men jag hade ju gärna hoppat över vintern som är på väg..fast snön är ju himla roligt för hundarna förstås!

Så klart blev det en liten valp..Greta..hon har varit här ett tag nu, så det är fullt upp..tre pyrrar tar lite tid och energi..ingen risk att man blir försoffad precis 🙂 Greta kom hit veckan innan Norje Boke gick av stapeln, så hon fick följa med dit, och det gick över förväntan bra!

Lilla Greta 3 1/2 månader vill också vara med i hundgården, och smart som hon är så har hon förstås listat ut hur man kommer ut…

______________________________________________________________

24 Juni

I år har vi inte representerat en svensk midsommar..här var så lugnt och vi slappade oss igenom hela helgen, ganska skönt faktiskt! På kvällarna har vi legat i varsin soffa med varsin pyrre ”givetvis”, mumsat på sill och jordgubbar och kollat på fotboll..Grekland-Tyskland=ganska spännande. Spanien-Frankrike=Tråkig och i kväll Italien-England hoppas den blir bra! Sverigen-Frankrike som spelade i Tisdags var ju grymt bra!!

Var i Danmark för några veckor sen i Aarup där danska Pyreneerklubben hade sin pyrre special, det var en ny upplevelse 🙂 lite trist väder..men trevligt och maten på lördags kvällen var superb, jag och Perra tog om 3 gånger 😀 danskar vet hur man tillagar mat!!

Det har kommit valpar på Pyr Blanc Patron, det blev 2 stycken en hane och en tik, otroligt fina är dom, så just nu vet jag inte om det är så kul att bo nära Li 😉 man blir ju såå valpsjuk!!! Tankarna far ju som i en centrifug varje gång man varit där!

Här en liten bild på underverken 🙂

______________________________________________________________

19 Mars

Oj vad tiden går fort!! April snart..och våren är redan här och det knoppas i rabatterna, kan ju inte bli så mycket bättre. Enda molnet på himlen är saknaden av Aragorn, vi saknar han så enormt mycket….! Våran ”lilla” Freja mår bra, hon växer o växer och har en personlighet som liknar Aragorn’s väldigt mycket på många sätt.. Just nu ligger hon och Alice å sover på golvet bredvid mig, helt utslagna efter att varit ute hela dan i blåsten med stora köttben och sen besök av Xena, Alma och Kalle 🙂 så dom sover nog några timmar nu…gôtt 😉 !!

Var på årsmöte med PYS i går i Burlöv…mycket intressant, bra och givande möte..och mycket trevligt folk innan och efter mötet, alltid lika kul att träffas 🙂 ser fram emot Norje Boke i år där pyrreträffen hålls varje år i Augusti.

______________________________________________________________

2 Jan 2012

Nytt år!!! Känns alltid lite spännande!! En tom almanacka som man kan fylla i med mycket kul och lite, lite..inte så kul, för dom dagarna kommer ju också så klart , men förhoppningsvis inte så många i år!

Vi miste ju tyvärr våran Aragorn i slutet av förra året, och här blev såå tyst och Alice blev lite ensam och lite deppig 🙁 . Vi hade tänkt vänta ett tag tills allt som hänt här hade landat lite mer. Men så i mellandagarna tog vi en tur till Saetra’s kennel för att hälsa på och titta på deras valpar, och kommer man in i ett hus där hundar och valpar kommer i första hand, 8 veckors valpar som springer omkring i vardagsrummet och man märker en stor omsorg för hundarna..då är det kört..då förstår man att det blir svårt att inte ta med sig en liten hem! Så det blev en liten Freja som knep våra hjärtan till slut och som åkte med oss hem 🙂

Alice är förstås överlycklig och har hon varit ute så springer hon in för att kolla att Freja är kvar hos oss. Så nu är det livat i vårt hus igen och allt är som det ska vara !!

God fortsättning på 2012 !!

// Camilla & Perra

En stolt Alice vaktar Freja 🙂

______________________________________________________________

………………2011

11 Nov

11 månader extra fick vi med våran Aragorn och det är jag väldigt tacksam för! Men för några dagar sen miste vi honom och det känns jobbigt, tungt och luften gick ur oss lite här!! Aragorn var var väldigt speciell, och för oss kom han att betyda enormt mycket under dom två åren han var här, och för Alice var han den perfekta ”pappan” !!

Jag saknar hans bestämda steg, man kunde höra på dom vad det var han ville, jag saknar hans små vaktskall på nätterna när han talade om att allt var lugnt och okey…jag saknar hans bestämda blick när han ville ha dentastick!

När jag kom hem i Tisdags utan Aragorn, så tittade Alice på mig en stund, sen sprang hon och la sig bakom soffan, och till mig kom hon inte fram till förrän sent på kvällen och då la hon sig tätt intill mig en lång stund och körde in nosen i nacken på mig.

Vi saknar Aragorn enormt mycket 🙁 !

______________________________________________________________

18 Okt

Höstväder..ruskväder..regnkläder! Kläder..kanske ska passa på att röja i garderoben, fast då blir det väl inga kläder kvar där 😉 ! Slutade med godis för en vecka sen, antingen det eller köpa nya kläder, så jag kanske väntar med att röja där så det förhoppningsvis blir lite kläder kvar 🙂 !! Kanske ska röja lite i köksskåpen istället och låtsas att jag är Anna Skipper..haha..då blir det tomt på hyllorna!

18:e i dag..den stora dagen som jag väntat på och planerat lite inför.. Xena’s valpdag 🙂 och så blev det ingenting 🙁 … Alla valpar hade resorberats, försvunnit helt enkelt..låter lite knäppt, men det är inte så ovanligt att det blir så. Så det känns ju lite snopet, men huvudsaken är att Xena mår bra!

28:e ska jag åka till Västra Djursjukhuset och göra ultraljud på Aragorn, det var ett tag sen nu..bara å hålla tummarna att det inte blitt mer vätska i hjärtsäcken!! 9 1/2 är han nu och mattes ögonsten 🙂 han är så skön den killen och han vet precis hur man lindar mig runt fingret..så det går åt många dentastick här om dan, Aragorn’s favoritgodis!

Just nu ligger både Aragorn och Alice och snarkar, medans regnet piskar mot fönstret..lite mysigt faktiskt..ska nog sätta på lite kaffe innan dom vaknar, kaffe och lättsaltad riskaka…mmm gott!!!?

______________________________________________________________

24 Aug

Satt mycket vid datorn i morse..suck..ska nog ta paus från datorn ett tag!!  I allafall så gick jag ner till köket öppnade kylskåpet för att ta mjölk till kaffet… och upptäckte till min fasa att det var ganska så smutsigt där.. hade glömt att ta av mig läsglasögonen vid datorn 😉 så det var ju bara att börja skura…ut med allt o diska o putsa o slänga för nu kunde jag ju läsa utgångsdatumen på allt!! Så nu har jag fiiinaste kylskåpet som glänser 🙂 !!! Lite tomt nu dock så jag får nog handla lite och fylla på igen.

Var i Norge i Söndags med Li och lämnade tillbaks Kero som varit hos Li och Mikael ett tag.. nu var hans jobb fullbordat så han tyckte nog det var skönt att komma hem och vila upp sig 😉 Kero är Nordisk och Internationell utställningschampion och är en väldigt fin och go pyrre till sättet, så vi hade värdefull last i bilen! Så i Oktober blir det valpar på Kennel Pyr Blanc Patron och det ska bli såå kul och spännande med valpar på nära håll 🙂 det ser jag fram emot !!!

Natten till Söndag var jag uppe med Aragorn eftersom han fick feber och när den var uppe i 40,8 så åkte jag in med honom till djursjukhuset där han blev inlagd pga infektion kanske pga cortisonet han äter som gör att motståndskraften blir lite sämre, och när dom hade försäkrat mig om att det inte var fara för hans liv.. så åkte jag med till Norge. En trött och lite orolig matte som är kartläsare är = omvägar ..  jag hade ju varit uppe hela natten och kom hem från djursjukhuset 07:00 och vi åkte till Norge 08:00.. så det blev lite extra sightseeing i Norge.. men det blev många goa skratt också 😀 !!

______________________________________________________________

6 Aug

Klockan är 21:40 och festen i Norje Boke är nog i full gång!!! Lite trist att vara hemma då!! Men Aragorn’s hälsa fick komma i första hand i år.. fast vi velade fram o tillbaks veckan innan om vi skulle åka eller inte – han orkar nog, osv.. och det hade han nog gjort, men så skadade Alice tassen när hon badade i sjön några dagar innan.. så då blev vi hemma iallafall. Vi har fått gjort en massa här hemma som vi legat efter med, och det är ju bra.. men visst har tankarna varit i Norje Boke hela tiden, för det är ju något visst med den träffen..hmmm 🙂 !! Tänker på alla lotterivinsterna som någon annan vinner nu..undrar vad 1:a priset är i år för något..!? men det kan ju vara kul om någon annan vinner det i år 🙂 … eller inte 🙁

______________________________________________________________

14 Juni

Då har man återhämtat sig ett dygn efter specialen i Norge, alltid lika kul att åka dit 🙂 !! I år bestämde vi oss på absolut sista anmälningsdagen att åka dit, eftersom Aragorn inte visat någon vätska på alla ultraljuden i hjärtsäcken sen slutet av Januari.. så vi anmälde honom till veteranklass, tänkte det kunde vara lite kul för honom att vara med också.. men så fick han tillbaks lite vätska för några veckor sen så vi avanmälde honom och trodde nog att vi inte kunde åka alls. Så det blev cortison igen en tid framöver och en jätteundersökning med ultraljud, EKG m,m dagen innan vi skulle åka, och då visade det att det gick bra att åka dit.. så det blev att åka hem och lassa i husvagnen och iväg.

Vi fick tag på en jättebra plats på campingen lite för oss själva så det blev lugnt och skönt för Aragorn. Alice blev galet glad av att se alla pyrrar som var där.. så svansen gick som en propeller på henne hela tiden och hon ville hälsa på alla 🙂 !! Grillningen på Fredagen var trevligt och gott och vädret var bra! På natten började det fullständigt ösregna, det slog mot husvagnstaket och alla pyrrar på campingen gav upp och somnade 😉 ! Dagen efter var det lite regnigt på morgonen men efter en stund blev det kanonväder. Domaren Gunnar Jensen på Pyrenéerspecialen som hade Kennel Beachbear i Norge tidigare, hade vi inte kollat upp alls, har vi inte gjort förut heller med någon domare.. men vi borde kanske gjort det denna gången, eftersom han gillade den ” nya?! ” typen av pyrrar  med smalt långt huvud, ser nästan lite ut som Greyhound en del, så Alice var ju inte alls hans typ 🙁 vi som trodde hon skulle få kritik för att hon såg ut som en plockad höna. Tänk om vi hade ställt Aragorn med sitt breda huvud, då hade han nog svimmat om han kommit in i ringen 😀 Så några priser blev det inte för oss den här gången. Sen på kvällen var det dommarmiddag med ”hjemmelagde elgkarbonader” till huvudrätt och ”hjemmelagd karamellpudding” till efterrätt, det var såå gott och vi blev proppmätta! Sen blev det lotteri där högvinsten var en jättefin tavla som Sigrid Undheim målat, den ville vi ju givetvis vinna ”vi brukar ju vinna på lotterierna i alla fall” men inte denna gången..men det blev några fina småvinster istället 🙂 !!

Fram i husvagnen hade vi gjort i ordning en plats åt Aragorn och Alice stor som en dubbelsäng..men golvet i smala gången lockade mera att ligga på..

__________________

På hemvägen fick vi punktering på husvagnen, vi körde in på en liten gård som låg intill vägen och ut kom en snäll liten ”guube” med domkraft och grejer…

..

… 15 minuter senare var vi på väg igen..värsta ”pitstoppet” 🙂 !!

….

______________________________________________________________

31 Maj

Vilken härlig dag, klarblå himmel o sol 😀 !!

Här var vi uppe med tuppen i morse..piggare än på länge, både jag och Aragorn börjar piggna till efter en tuff vinter och vår med sjukdomar och div skador. Lite lustigt när jag tänker på hur vi ätit nästan exakt likadana mediciner samtidigt, fast vi har haft helt olika diagnoser..Först började Aragorn med antibiotika och cortison, någon vecka efter började jag med antibiotika och cortison.. sen fick Aragorn cortison, några dar efteråt fick jag.. och nu har Aragorn cortison igen och har haft morfin i sprutor efter att han opererade ut den spruckna tanden och nu samtidigt går jag på cortison och har fått hostmedicin med morfin i. Och går vi några år tillbaks så hade jag också en sprucken tand.. och det pga en pyrre, dock inte Aragorn 😉 !  Så vi kan nog säga att vi rehabbar varandra här.. jag och Aragorn, och bättre rehab kompis får man leta länge efter 🙂 !!!

______________________________________________________________

26 Maj

Sommaren som kom av sig… vi stängde av värmen i huset för några veckor sen och nu går vi här och huttrar!! Fast det är ju ”bara” Maj månad ännu.. så än finns det hopp 🙂 !

För två veckor sen var jag på återbesök med Aragorn, tänkte det kunde vara skönt att göra ett ultraljud så man slapp oroa sig i onödan..var min tanke, nu blev det inte riktigt så utan det visade sig att lite vätska hade samlat sig i hjärtsäcken igen, så det blev cortison och återbesök en vecka senare för ytterligare ett ultraljud. Så i Måndags var vi där igen och då hade det kommit lite till vätska, men inte så mycket att det ännu är nödvändigt att gå in med nål för att ta bort det. När vi ändå var hos veterinären så bad jag dom kolla Aragorn i munnen eftersom han verkat besvärad där och strykit sig mot väggarna och mot mina ben..där fann dom en sprucken kindtand..så i går blev han nedsövd och tanden är nu bortopererad..så nu ligger han här och mår..Orm.. milt sagt, fullproppad med morfin, vi fick med morfin i sprutor som vi ska ge honom morgon och kväll i 3 dagar under tungan.. inte så lätt när han har ont i munnen..stackarn 🙁 !! Så nu pysslar vi om honom här igen och det har han inget emot 😉 !  Alice vill också gärna vara med och kolla så allt är okey med honom, och hon håller sig hela tiden nära honom, hon är så otroligt snäll och go mot Aragorn 🙂 !!

______________________________________________________________

14 April-11

Vi klarade det med nöd och näppe..kan man säga. Det var länge sen jag var såå trött som jag är efter denna löpperioden. Aragorn har varit helt galen och outtröttlig i sina försök att få till det..jag har haft hanar förut, men ingen så viril som Aragorn och då är han 9 år och har precis slutat med antibiotika och cortison, kan säga att kemisk kastrering varit väääldigt lockande dessa veckor!! Nu har vi en hel sommar framför oss utan löp 🙂 !!

Våren är här nu och vi ligger inte på latsidan..fasaden på huset är tvättat och till påsk målar vi klart det på utsidan, sen bygger vi klart våran carport och gör i ordning resten på utsidan, invändigt ska målare och div andra hantverkare husera så anmärkningarna på två års besiktningen blir klara!! Sen väntar nya planer…spännande -ja!! jobbigt -ja!! kul -? hoppas det !!!

______________________________________________________________

30 Mars

Fullt ös – Medvetslös = Höglöp!! Alice löper och Aragorn är som en tossig tonåring som gör ALLT för att komma nära Alice som givetvis är överförtjust över detta och som tror att hon och Aragorn helt plötsligt blivit bästisar. Huset är nu uppdelat i två avdelningar, Perra och Alice i ena halvan och jag och Aragorn i andra.  Och givetvis har lilla Rocky hittat hit igen, den lilla svarta dvärgpudeln, en tvärhand hög, springer just nu utanför vårat hus, Aragorn är i upplösningstillstånd och stormskäller och Alice skäller i fasett medans den lilla friaren försöker ta sig in i huset till Alice. 1 1/2 vecka kvar.. klarar vi det utan att hamna på en låst avdelning??!

______________________________________________________________

13 Mars

Vår i luften fast vinter på marken, fågelkvitter och snö..man vill ut och greja utomhus, fast det går inte..is och snö överallt..snacka om klimax!!! Här ute går vi fortfarande omkring med dubbar under skorna och på sjön sitter folk och fiskar från tidiga morgnar.. Tuppen gal hos grannen kl 05 och det är väl ett vårtecken också. Men snart så åker utemöblerna fram ändå..det finns ju stjärtlappar att sitta på 🙂 !!

I veckan var vi på återbesök med Aragorn, 5 kg har han gått upp nu. Ingen vätska i hjärtsäcken och hjärtat såg jättebra ut, så nu ska vi trappa ner på cortisonet. Prostatan var inte riktigt okey ännu, så det blev en hormonspruta till för att se om det kan hjälpa och antibiotika några veckor till. Tror inte Aragorn har lidit så mycket av att vara ”sjukskriven” för första gången i hans liv..det är nog jag som får lida av alla olater jag har tillåtit han att göra..herregud så dum man kan bli..i all välmening, förstås, DÅ, när han var sjuk….Det får jag äta upp nu….med råge!! För är det något Aragorn har lärt sig nu, så är det att linda mig runt sin tass. Men, men.. det får han ju så gärna… min ” lilla” älskling


______________________________________________________________

18 Februari

I dag nockade Aragorn mig när vi lyfte upp honom på britsen hos veterinären, en riktig stjärnsmäll blev det..rätt på näsan, så det knakade, tårarna sprutade och jag blev helt vinglig! Vi var tre stycken som lyfte upp honom, och nästan uppe svängde han till med huvudet rätt på min näsa, den känns fortfarande avdomnad. För 2 år sen satt vi några stycken i våran soffa och pratade och Tessan halvlåg i mitt knä..plötsligt hörde hon något ute och svängde upp huvudet samtidigt som jag satt och pratade, hennes huvud kom med sådan fart och kraft precis på min haka underifrån, hade jag haft tungan emellan så hade jag bitit av den!! Det hördes i hela huset när mina käkar slog igen med en väldans kraft, alla tystnade och frågade hur det gick..det gjorde ont kan jag säga!! En kindtand sprack mitt itu och flera dagar efteråt hade jag nervryckningar på kinden, och det syntes tydligt när det ryckte. Men det som hände var att min tinnitus som jag haft i flera år försvann 🙂 !! Hur häftigt är inte det 🙂 !! Så nu sitter jag här och inväntar nästa mirakel av Aragorn’s fullträff på min näsa, fast jag vet inte riktigt vad det skulle vara 😉 !!

Ultraljudet av Aragorn’s hjärta och buk såg jättefint ut, ingen vätska och hjärtat slog såå fint 🙂 han ska fortsätta med cortison och återbesök om några veckor. Prostatan var inte bra ännu, så där blir det fortsatt antibiotika några veckor till, det brukar ta lite tid med prostatainfektion. Matlusten har han fått tillbaks så 3,7 kg hade han gått upp och promenaderna kan vi utöka lite nu..  Härligt 🙂 !!

______________________________________________________________

6 Februari

En deppig 10 månaders pyrre tik är inte att leka med!! Aragorn bestämde sig för att spetsa till sin sjukjournal med prostatainfektion, så i Fredags bar det av till djursjukhuset igen. Aragorn var så pigg och glad här i Fredags, både frukost och lunch åt han med god aptit. På eftermiddagen började han vanka omkring, visste inte riktigt om han ville vara ute eller inne, sen fick han kramper i buken och såg riktigt hängig ut, och febern låg på 40,5. När vi kom ner till veterinären visade det sig att han fått akut prostatainfektion..bara sådär? men det kommer tydligen så fort. Han blev kvar på djursjukhuset över helgen. Så hela helgen har en deppig Alice som undrat var Aragorn är, letat efter honom, skällt för att han ska svara som han brukar och ätit har hon inte gjort heller..just nu ligger hon i Aragorn’s beanbag och tittar håglöst ut genom fönstret. Om två timmar ska vi hämta hem Aragorn..tror någon kommer bli väldigt glad 🙂 !!!

______________________________________________________________

3 Februari

Våra vägar här ute är glashala på vissa ställen med snöfyllda djupa diken..jag har ju bästa bilen med fyrhjulsdrift och bra dubbdäck, men i dag hjäpte det inte! Så på väg till veterinären med Aragorn i dag så fick jag möte och kanar ner i diket, helt okey tänkte jag..har ju 4WD..men inte då, alldeles för djupt dike med alldeles för mycket snö! Som tur var var det två killar i bilen jag mötte som ställde upp till 100% och efter 20 minuter så var bilen uppe igen 🙂 !!  När vi kom fram till veterinären så ville Aragorn inte gå in dit, så jag fick locka lite, han trodde nog jag skulle lämna han igen. Inne hos veterinären blev alla jätteglada över att se en pigg Aragorn..så det blev många klappar och kramar och beröm över hur snäll och duktig hund han är, och var när han var inlagd, Aragorn som tittade lite under lugg.. sög iallafall i sig berömmet och viftade lite på svansen 🙂 . Ingen vätska syndes på ultraljudet, allt såg jättebra ut, och hjärtat såg friskt och bra ut, och slog med distinkta slag! 9 kg har han gått ner sammanlagt på en vecka, så nu blir det mycket godsaker på menyn ett tag framöver 🙂 !! Om två veckor ska vi tillbaks på kontroll igen.

______________________________________________________________

28 Januari

Hämtade Aragorn i dag, han blev så mycket bättre efter tömning av vätskan och medicinen så han klarar av att vara hemma, skönast för honom, för oss också förstås..men det känns lite oroligt! Inga promenader på en vecka, och ständig uppsikt var hemgångsråden. Han blev så glad när han kom hem och gick raka vägen till hundgården, och när han luktat av överallt och ätit sin älskade snö så var han nöjd 🙂 !! Smal har han blivit nu när vätskan har gått ur  kroppen, ser nästan lite gammal och trött ut, 6,5 kg vätska har tappats ur hjärtsäck och drivits ut från buk och lungor under det dygnet han var på djursjukhuset. När dom via kanyl tagit bort vätskan i hjärtsäcken såg dom att Aragorn’s hjärta såg ut att vara helt utan anmärkning..känns jättebra!!  Alice är nöjd nu när Aragorn är hemma igen, hon var så orolig i går och letade efter honom,  nu när han är hemma så märker man tydligt att hon förstår att han inte är helt frisk..hon är så försiktigt med honom, var lite orolig för att hon skulle busa som vanligt, men hon sköter det jättebra 🙂 !!

______________________________________________________________

27 Januari

I dag åkte Perra in till veterinären med Aragorn igen, han har pendlat så mycket några dagar nu från trött till ganska okey. Dom sista två dagarna ville han bara gå och lägga sig för sig själv eller vara väldigt nära och bli ompysslad, inget go i han alls. Det visade det sig att Aragorn’s hjärta är förstorat och han hade vätska i lungor och buk så han blev inlagd för att dränera bort vätskan. Fy vad tankarna far omkring nu, jag huttrar och skakar av obehag över vad som komma skall. Tror vi får hem honom i morgon, men prognosen är inte god.

Fick nu på kvällen ett samtal från veterinären ”hjärtspecialist” som nu har hand om Aragorn. Aragorn har Hydropericard och dom hade nu på kvällen dränerat hjärtsäcken och högra hjärtkammare på vätska, (denna vätska gjorde att hjärtat verkade vara förstorat när dom lyssnade tidigare på dagen, vilket det nu visade sig inte vara) han får också medicin så vätskan i buken och lungorna ska försvinna. Aragorn hade svarat direkt på behandlingen och blivit lite piggare, men han kommer nu få vara kvar några dagar.

______________________________________________________________

18 Januari-11

Tredje veckan på nya året, känns lite spännande och kul! Fast nytt år får mig alltid att känna mig lite sorgsen också. Januari brukar vara en månad med lite eftertanke på vad som hänt och vad som kommer hända. Och förra året hände det en hel del..så det var bara att bryta ihop och komma igen.. och hoppas på att det ljusnar där framme i horisonten, och idag har solen varit framme hela dan och speglat sig på den isbelagda sjön….ser det som ett gott tecken och ett litet vårtecken. Mycket snö har vi fortfarande, kan ju tro vi bor i Norrland, kul för hundarna, fint att titta på, lyser upp mörka vintern, men sen vet jag inte..inte min grej helt enkelt, halkigt, vått och kallt! Så nu väntar jag på våren så jag kan lämna mitt björnide och ta en kopp kaffe ute i värmen och solen, känns lika kul varje gång man tar fram utemöblerna som legat under presenningen hela vintern 🙂 !!

Aragorn är lite krasslig, var hos veterinären i Lördags eftersom han helt plötsligt blev orkeslös, kall och lite febrig så det var bara att ge sig iväg. Han var inte bra men för frisk för att skrivas in, så jag ska kolla han här hemma och se hur det utvecklar sig. Jag har stenkoll kan man säga och jag har sagt till han att han skulle bara våga hitta på några dumheter som att bli sjukare. Är man sjuk så är äta inget kul, men till slut i dag efter 3 dagar fick jag äntligen  i han lite mat…vid fönstret…på fönsterbänken.. vet inte vem som såg det som en seger…jag eller Aragorn 😉 !!

______________________________________________________________

………………..2010

15 December

Snart Jul…hjälp!!! Har inte fått den där julkänslan ännu, som jag behöver för att komma i ordning med allt. Känns lite stressigt..men det brukar lösa sig, det gör det varje år.. peppar,peppar 😉 !!

Vi har Julfina hundar 🙂 Oj så fina dom är..kan inte låta bli att titta och känna/klämma på dom! Årets Julbad gjorde vi hos Kennel Vi’skaly’s, Pernilla badade, borstade och fönade Aragorn och Alice, kan ju bara säga att hon är proffsig! Tror hon gjort det förut 😉 !! Har alltid undrat vad hon gett sina hundar..har tänkt så det knakat..måste vara något speciellt foder, eller tillsatser, eller NÅTT-VAD??!! Nu vet jag hur man gör…och jag vet också hur man ultraljuds kollar får, alltid bra att kunna 😉 !!

Li och Mikael var också med, dom hade Xena, Alma och Amy  med sig…så Pernilla hade fullt upp!! Trevligt hade vi..god mat, många roliga berättelser, och lilla Saki en liten charmig och busig Shiba valp på 11 veckor som blev kompis med Alice .

______________________________________________________________

19 Oktober

Att uppfostra en pyrre är inte alltid det lättaste! Men min bestämda uppfattning är att en pyrre förstår väldigt fort vad det är man vill, och att dom lär sig snabbt! Men sen om dom vill är en helt annan sak 😉 för självständigheten som dom faktiskt har och är kända för, ruckar dom inte på om dom inte själva vill.  Alice våran 6 månaders pyrre är väldigt rolig på det sättet, och hon ger oss många leenden varje dag..finns många historier att berätta där, hon är en mycket självständig och pratsam liten pyrre 🙂 !! I dag har det regnat hela förmiddagen så vi har varit inne mer än vanligt, så för att inte Alice ska bli alltför rastlös så fick hon ett tuggben, och tillsagd att vara på sin madrass i vårat sovrum, om Aragorn får tag på det så slukar han det på en kvart! Aragorn ligger och vaktar i storarummet och får plötsligt syn på något och larmar..såklart! Alice får fart och springer dit med tuggbenet i munnen och när jag säger till henne..ganska så skarpt..att gå tillbaks med tuggbenet, så tvärstannar hon med en sladd i köket springer tillbaks och lägger tuggbenet på sin madrass, tittar snabbt upp på mig och fortsätter i ilfart ut till Aragorn för att hjälpa till att larma! Kvar står jag och försöker smälta vad hon gjorde, samtidigt som jag kände lite stolthet sprida sig i kroppen 😉 !!!

Så visst kan dom…..när dom själva vill 🙂 !!!

______________________________________________________________

8 September

Tror jag ska sätta över mina pensionsfonder till dom som innehåller Djursjukhus och Veterinärer, då kommer jag leva flott på gamla dar!! Kommer precis från Blå Stjärnan där jag varit med Aragorn. I några veckor nu så har han stapplat och haltat med frambenen, mest vänster. Han får Glucosamin  och Omega 3 varje dag, så jag ökade på det lite..men det blev inte bättre. I går ringde jag och fick en återbuds tid hos en av specialisterna där som annars har lång kötid. Så där har vi varit i flera timmar idag och Aragorn har blivit noggrant undersökt och röntgad, ända ut i tåspetsarna..ingenting fann dom, absolut ingenting..och det känns ju jättebra 🙂 !!!! När jag åkte ner med honom i bilen så var det ända jag tänkte på ”skelettcancer” Usch..var ju nästan övertygad om detta, såg värsta senariorna framför mig, och tänkte nästan vända och åka hem! Så när dom sa att dom inget fann blev jag så glad att jag höll på att ge vet  en kram.. dom tittade lite konstigt på mig,förstås..dom visste ju inget om mina hjärnspöken. Fast nu vet vi ju inte alls varför han haltar..det blev ett fästingprov också, klart om en vecka, och ett recept på värktabletter han ska äta en tid framöver. Så det blir till att vänta och se om det ger med sig. 2048:- fick jag betala för det och 3 x 427:-  för värktabletterna. Jag lägger nog till Apoteket på mina fonder också 😉 !!!

______________________________________________________________

25 Augusti

I dag var jag med om något mycket ovanligt!!! Var ute med Alice och som vanligt gick vi på grusvägarna. Det är smala grusvägar med skog omkring, där har jag gått/cyklat/åkt moped genom åren..och förr såg man nästan ingen alls på dessa vägar förutom när det var bär och svamp tider, då var det många ute 🙂 . Nu möter man ofta folk som springer/ motionerar med ipod i öronen som glor surt på en när man kommer med sin hund, man kan säga att dom tror att dom äger dessa grusvägar, som dom ser som perfekta motionsslingor.. Åttan kallas den nu för tiden, eftersom det är en ”slinga” på 8 kilometer, och kallas den åttan så måste det ju vara en slinga som man motionerar på!!! En annan sak jag tänkt på är allt skräp som ligger utmed grusvägarna, tomma pet flaskor, ölburkar, snusdoser…jätte tråkigt att se, tror inte jag såg sånt förr, inte vad jag kommer ihåg i alla fall. Så i dag går jag där med Alice och filosoferar och tänker på annat när jag hör någon ropa bakom mig.. -håll in hunden, och när jag vänder mig om kommer det en kille springandes ungefär 20-30 meter bort, och jag samlade in Alice intill mig så han kunde springa förbi.. tänk om alla gjorde så, sa till när dom dyker upp från ingenstans svissande förbi så hundarna får en chock och givetvis reagerar med att skydda från detta, så det blev ett halleluja moment där och då..tänkte för mig själv att det nästan kunde vara värt ett Veckans ros i tidningen till den här killen 🙂 som fattar det här med hundar och deras reaktion…Detta var det mycket ovanliga jag var med om idag 😉 !!!!

______________________________________________________________

11 Augusti

Spring inte barfota inomhus om du har pyrrar och trägolv med pyrredregg på!!! Det gjorde jag i går och slog i hela högra sidan efter en en jättevurpa…det gör såå ont i dag och jag känner mig lite vinglig, slog i huvudet också så klart. Hade det varit för ett halvår sen så hade jag nog trott det var Aragorn som dreglat, men han har blivit mycket bättre på det. Men Alice är specialist på att sörpla i sig vatten och gå ifrån vattenskålen med öppen mun så det blir fartränder i hela huset..hoppas det är valp fasoner!!! Jag tänker iallafall INTE springa barfota inomhus någon mer gång 😉 !!!!

______________________________________________________________

10 Augusti-10

I år åkte vi till Norje-Boke med blandade känslor, dagen innan vi åkte så fick Li och Mikael ta bort Ozzy pga sjukdom 🙁 Ozzy var en mycket speciell pyrre som var mycket omtyckt här hos oss. Detta kom väldigt oväntat, så det var väldigt ledsamt och han kommer bli mycket saknad!!! I Norje-Boke var det härlig stämning, solen sken och alla fina pyrrar överallt gjorde att man kunde tänka på annat en stund. Eftersom vi hade valp med oss så tog vi det lite lugnt, något som vi behövde!! Så vi var faktiskt utvilade när vi kom hem, och lite solbrända 🙂 Alice passade på att växa en hel del under dagarna som vi var där, något både vi och hon upptäckte när vi kom hem.. hon har sina leksaker i buren hon kom hit med från Irland och den gick hon smidigt in och ut i innan vi åkte  iväg 😉 Vi ställde Aragorn både Lördag och Söndag han kom 3.a båda dagarna och på Lördag fick han hederspris, nu var det bara tre som ställdes, och dom andra två var jätte snygga!!  Alice var för ung för att ställas, en dag för ung…såå typiskt!! På Lördag kväll var det middag med lotteri och dans, dansen hoppade vi över i år, men inte  lotteriet där vi tog hem 1:a priset eller iallafall den finaste vinsten.. en väggbonad/pläd med pyrrar på, jättefin så den ska upp på väggen..vi har redan sett ut en plats för den 🙂 !!

______________________________________________________________

15 Juli-10

Ett mindre trevligt ämne är skitsnack uppfödare emellan, något som förekommer i dom flesta sammanhang där prestige och pengar är inblandat, man ska vara bäst, synas mest, tro sig kunna mest. Oftast är det harmlöst skitsnack, och ibland gör det nytta, med erfarenheter som alla kan lära sig av!! Men att bli attackerad och baktalas av en annan uppfödare är en annan sak som är fruktansvärt obehagligt! När avundsjuka och oerfarenhet gör att man kommer med anklagelser och påståenden om vad som gäller och inte gäller, är mycket allvarligt!!! Att komma med ett påstående att..jag citerar -enligt SKK’s veterinär så är A=0-3, B=4-6, C=7-10, D=11 och uppåt. En omvandlings tabell som enligt SKK, dom aldrig hört talas om! Denna tabell gäller den infekterade frågan om HD, en tabell som alltså inte finns, inte hos SKK iallafall.  SKK följer FCI:s skala som finns på OFA’s omräkningstabell. Citerar en mening från ett mail jag fick från dom – SKK använder sig endast av FCI:s gradering och inget annat. Jag undrar ibland varifrån denna lust att försöka lägga krokben för andra kommer ifrån!? Att inte kunna inse att dom flesta faktiskt har Pyrenéer utan vinstintresse eller konkurrens med andra,  är i mina ögon knäppt!! Att som människa kunna göra som man vill utan att bli påhoppad är en rättighet, så länge man inte skadar någon…har jag fel!? Mitt intresse är mitt och ingen annans!!! Så min summering om det här blir… – Ta hand om dig själv.. och skit i andra!

______________________________________________________________

3 Juli

Vilken värme!!! 30°c  Aragorn ligger i skuggan i hundgården och Alice kom in och la sig i tvättstugan, hon hittar inte dom ställena ännu där det fläktar i hundgården, men hon lär sig nog så småningom. Äta är inget kul i värmen, så Aragorn äter vid 21 tiden och Alice lite då och då. Badar gör vi på kvällarna i sjön Aragorn doppar tassarna och Alice blir tuffare o tuffare, dröjer inte länge förrän hon simmar omkring 😉 . Nu har Alice varit här nästan 2 veckor och det går jättebra!!!! Hon är så fin och har ett otroligt fint sätt, lugn och tuff på samma gång. Aragorn var lite sur gubbe i början men han börjar mjukna nu när Alice visar sin charm,  så där han går.. går Alice, som en liten skugga. Alice är ett charmtroll av stora mått och dessa två veckor har hon träffat många både hemma och borta på kalas… och alla smälter 🙂 !!!

______________________________________________________________

20 Juni

I går var det bröllop i Sverige, tror ingen undgått det!! När dom sa för ett år sen att det skulle bli 19 Juni så bestämde vi halvt om halvt att vi skulle åka till Ullared den dagen 😉 tänkte att det kunde vara en bra dag att åka dit på, eftersom alla andra säkert skulle vara upptagna framför teven! Nu blev det inte så, Perra blev tvungen att jobba hela dagen och jag hamnade mer eller mindre framför teven hela dagen, på kvällen när jag satt där med fyrkantiga ögon så kändes det nästan som det var jag som hade gift mig…igen!! I dag var vi inne i Alingsås där det är den årliga Potatisfestivalen, mycket folk var det och Aragorn väcker som alltid stor uppmärksamhet, man hinner inte många meter förrän folk stannar och frågar vad det är för ras och om dom får klappa honom, det är alltid lika roligt och Aragorn suger i sig all beundran 🙂 !!

Sen stannade vi förstås som vanligt och åt vid Fish and Chips bussen som är där varje år, det är ju såå gooottt !!!

20 Juni-10

______________________________________________________________

17 Juni-10

Har suttit i två dagar nu och gjort minnessidorna över Tessan och Maya, det var tufft!!! Hade gärna väntat med det några år!!! Men man måste göra det, men fy vad svårt det har varit!! Minnen som man har. Man måste på nått sätt gå vidare, men glömma måste man inte, och det gör man inte!!

♥ ♥ Vi saknar Tessan och Maya väldigt mycket ♥ ♥

______________________________________________________________

15 Juni

Tror sommaren är på väg på riktigt nu, tycker det känns så..visst vore det härligt, behöver lite sol omkring mig! I morgon är det 2 veckor sen Maya lämnade oss, så tomt det blev!! Va jobbigt det har varit, har nästan gått omkring med ett konstant illamående och inte riktigt fattat vad det var som hände, undrat om jag kunnat orsakat det som hände, fel foder, rabiesvaccinet hon fick, frontline jag gav henne mot fästingar m,m.. allt detta skrev jag i ett mail till veterinären och frågade om det kunde vara möjligt. Men så var det ju förstås inte, utan det Maya drabbades av var en tumör i ryggmärgskanalen, man kan likna det med barncancer, det kommer plötsligt och kan drabba vem som helst. Det är inte ärftligt och det är ju skönt att veta, det finns inte i linjerna bakom Maya. Hade vi inte haft Maya så tror jag inte vi hade vågat skaffa några mer pyrrar, eftersom Tessan var som hon var. Men så har vi ju våran Aragorn också, som är lika skön som Maya var, så mer pyrrar blir det i vårt hus!! Ganska snart faktiskt…mer om det nästa vecka 🙂 !!

______________________________________________________________

4 Juni

En olycka kommer sällan ensam! Först Tessan..men det var liksom väntat och nu Maya som inte var väntat alls, något som inte skulle behöva hända, men det gör det tyvärr!! Det känns bara så jobbigt att drabbas och vara med om det!! Och det har varit jobbigt..det är fortfarande jobbigt, kommer ta lite tid att komma över allt som hänt. När man är med om att hunden blir sjuk så kastas man fram o tillbaks att det ska gå bra, allt ska fixa sig, det tar bara lite tid att bli återställd, man har förhoppningar att det inte ska vara så illa som man kanske någonstans fattar att det är. Nu är det som det är och man blir tvungen att fixa det också. Aragorn har det också lite jobbigt han har mist sina kompisar! Han var så fin mot Maya när hon var dålig höll sig nära och hjälpte henne gräva en grop i hundgården som hon kunde lägga sig i. Våran katt Sickan som är tio år och som bara är kelig när hon vill ha mat, har sprungit efter mig och strykt sig mot mina ben och lagt sig där jag varit..jag har flera gånger gått till hennes matskål för att lägga i mat, men det har legat mat i skålen, så till slut måste man inse att djur förstår väldigt mycket.

______________________________________________________________

9 Maj

Mycket har hänt, och en del av det kanske jag skriver om i bloggen vid ett annat tillfälle..när jag fått lite distans till det. Jobbigt är det iallafall. Vi åkte till Larv i går, kändes lite för tidigt att åka på utställning.. men en vän skrev  – Kom till Larv det kan ju vara skönt att komma hemifrån och få något annat att tänka på. Och det tog vi fasta på, men  bestämde oss inte förrän sent kvällen innan. Så 21:15 Fredag kväll åkte Maya in i duschen, runt midnatt var hon färdig borstad och fönad.. Aragorn borstade vi lite bara. Sen åkte vi iväg vid 8 tiden på Lördag morgon.. I Alingsås sken solen från klarblå himmel men ju mer vi närmade oss Larv så mörknade det mer o mer. I Larv hängde regnet i luften och kallt o lite blåsigt var det, men stämningen var varm och det är ju huvudsaken! Aragorn lite trött som vanligt i ringen och Maya lite obekväm ännu, fast det beror ju på mig som inte heller är så van. Aragorn fick ett första pris och bästa veteran 🙂 Maya fick nöja sig med en andra plats med HP, hade väl inte räknat med något annat när hennes syster Alma var med, en störtskön pyrre som äger ringen hon går in i 🙂 Det var som vanligt kul att se alla pyrrar och träffa lite folk och få lite tips och råd. Och det var skönt att komma ifrån lite.. och tänka på annat en stund!!

______________________________________________________________

18 April

Tessan är nu i efterlöp, och livet här har blivit lite lättare 🙂 . Tycker det har varit lite jobbigt med en hane här när det är löpperiod, kanske för att vi inte är vana och har rutiner för det. Nu har allt ordnat sig provisoriskt efter hand, grinden vi har mellan köket och vardagsrummet satte vi hårdpapp på, lite högre än grinden är, men där ställde sig Aragorn upp så pappen vek sig..så den har flippat fram o tillbaks. Sen försökte han gräva sig ut genom spjälorna i trappräcket som är bredvid grinden, så det blev papp där med, uppsatt med frystejp!! Inte snyggt!! Nu har vi 6 månader på oss att lura ut ett snyggare sätt att stoppa han på. Jag hoppas det är 6 månader…fast vi har ju Maya också…Och när vi haft hundarna i olika rum så har ju också jag och Perra varit hos varsin hund ( Maya har sprungit fram o tillbaks ) så den här tiden har våran konversation varit på varsin sida av grinden, oftast ropandes till varandra!!

I dag gick vi en lång tur på skogsvägarna, vi väljer dom stigarna som inga andra går så Maya kan springa lös..och när vi tar just den sträckan så är den inte så rolig för oss tvåbenta, backigt och stenigt..så det känns i kroppen efteråt, men vad gör man inte för våra kära pyrrar 😉 !!

______________________________________________________________

7 April

Tessan ”nästan” i höglöp..Maya diarré och en frustrerad hane! Den här veckan börjar ju bra!! Maya började igår med kraftig diarré och det höll på ett dygn, så i natt blev det soffan för mig, för att lätt o snabbt ta ut henne när det var dags igen.. varje timme ..stackarn! Nu är hon bättre..fast trött.                                                                         Tessan är nog på väg in i höglöpet nu och Aragorn är som tokig! Aragorn med sin integritet som han har kämpat för sen han kom hit, och som Tessan och Maya har anammat, har helt försvunnit 😉 . Nu gör han ALLT för att ställa in sig hos Tessan..gnyr o gnäller och dansar för henne, han är duktig på att parera Tessan’s motattacker och han ger sig inte, utan förödmjukar sig gång på gång.. får hoppas han kan bygga upp sin integritet igen! Det är ju ett passande hela tiden och att se till att rätt hundar är på rätt sida grinden, och att ingen slinker emellan när man öppnar.. När Perra och Tessan åkt iväg på morgonen till jobbet och grinden öppnas är lyckan total hos Aragorn som springer omkring och minutiöst  luktar av varje millimeter i hallen och vardagsrummet och när det är gjort kommer han äntligen till ro och kan slappna av..         tills Tessan kommer hem… och allt börjar om från början igen!

______________________________________________________________

4 April

Hornborgarsjön behöver vi inte åka till i år!! För här har vi egen ”Trandans” ! Tessan löper och Aragorn bjuder upp till dans så fort han får en chans..han ställer sig med huvudet mot Tessan och steppar/trippar med tassarna, sträcker på sig och burrar upp sig.. Tessan dansar med honom en stund tills hon markerar att nu räcker det, till Aragorn stora förtret, man kan inte låta bli att tycka synd om honom. Åker vi iväg någonstans så tar vi med Aragorn i bilen så han får vila lite och vi hinner knappt ut från gårdsplan förrän han slocknar och han vaknar först när vi är hemma igen. Våran grind som vi har mellan köket och vardagsrummet har vi satt hårdpapp på, så inte Aragorn kan öppna den, en tillfällig lösning vi kom på när vi hade haft honom och Maya i vårt sovrum två nätter, och så kan vi stänga grinden på dagarna när vi inte är i närheten. Gallvik’s Don Juan kom på besök i dag, som väntat :)… Rocky heter han och är en liten, liten svart dvärgpudel som dyker upp när Tessan löper..han ser så glad ut och viftar med svansen när han kommer springande. Den här gången var vi utomhus så Perra såg honom komma och sa till han -GÅ HEM!! han vände direkt den här gången, och dök inte upp igen..i dag iallafall ;).

______________________________________________________________

21 Mars

Träsmak får man när man sitter i flera timmar..och det gjorde vi igår. Vi mötte upp Li och Melanie 03:30 och var framme i Malmö 07:15 där vi ställde Aragorn och Maya på Malmö int, hundutställning. Det var bra övning för mig som inte är så van i ringen ännu. Sen att man ville ropa ”UT MED DOMARN” är ju en helt annan sak. Det var kul att se alla fina pyrrar…så lika men ändå så olika. Sen var vi på PYS möte..intressant! Efter det shoppade vi!! 6 paket med Dentastick, nästan halva priset på mässan, så det var ju bara att bunkra. Dentastick är nästan heligt här hos oss, och Aragorn ger sig inte om han inte får sin varje kväll!! Vi köpte också Clucosamin, något vi länge tänkt köpa, och nu blev det äntligen av. En bur köpte vi också i stål, den vi hade i tyg höll ju inte..förstås! Sen reste vi hemåt och det tog ju några timmar, och bilen vi åkte i är INGEN långfärdsbil.. det känns i kroppen i dag, för hundarna är den kanon, men inte för oss. Tessan hann vi hämta också, till hundpensionatet stora besvikelse som tycker Tessan är en görskön hund, dom gillar verkligen henne där..lite kul! Nu ska jag pyssla om Aragorn och Maya som är lite deppiga idag 😉 .  Aragorn pratade om att han ville färga pälsen..           Men jag ska tala om för honom att han är kanon snygg som han är 🙂 ..!!

Aragorn5

______________________________________________________________

14 Mars

I morse när vi vaknade mådde vi inte sådär jättebra, kände oss matta o orkeslösa, skulle nog kunnat stanna i sängen hela dan. Händer inte alls ofta, men i dag var det segt!! Vid 12 tiden bestämde vi oss för att gå ut, var ju tvungna att få upp gnistan lite. Så det blev en tur på sjön med hundarna, isen är ju fortfarande tjock och våra vägar här omkring är så smala nu med snövallarna intill, så sjön är bästa stället att gå med hundar. Det var folk överallt på sjön, och vi såg hundar i alla storlekar, några personer satt vid sina uppborrade hål och fiskade, en fyrhjuling kom farande med en snowboard åkare i lina bakom sig.. men det roligaste var nog ett gäng som spelade golf på isen och alla hade dom golfbagen hängande på axeln, snacka om entusiaster 🙂 . När vi kom hem så var vi faktiskt mycket piggare, Perra grenade björkarna han fällde igår nere vid sjön. Efter det duschade och fönade vi Aragorn och Maya, något som Aragorn tyckte var jätteskönt och skoj, helt otroligt…det var så kul att se honom när han uttryckte sin glädje över det, det är man ju inte så van vid 😉 .

Så det blev ju lite gjort iallafall..en dag som började i moll, slutade i dur !

______________________________________________________________

16 Februari

Den här vintern slår ju alla rekord! Den bästa vintern på många år, vitt överallt och ljust. Hundarna älskar att hoppa och leka i snön, alla tre har sina specialiteter om hur dom ska hoppa, forcera och rulla sig i snön.. Aragorn börjar med att tvätta ansiktet i snön, sen lägger han sig och rullar fram o tillbaka, sprattlar och sträcker ut ordentligt i alla ben. Tessan trycker ansiktet i snön medans hon springer framåt i full fart, för att sen hoppa omkring på snövallarna. Maya.. hon är helvild, gräver gropar i snön och älskar att kasta upp snö ovanför huvudet. Alltid lika kul att se på när dom tar sig an snön!! Man vill ju knappt tänka på hur det blir när snön börjar försvinna så småningom, hoppas det går fort och lerfritt 😉 ! Fast det är väl ett önsketänkande.. den dagen den sorgen! Tills dess njuter vi och hundarna så mycket vi kan 🙂 !!

______________________________________________________________

21 Januari

I går när vi precis satt oss för att äta, så hör jag något från köket, det lät inte så mycket men ändå tillräckligt för att gå och titta. På golvet låg en osthyvel och snurrade och en pyrresvans försvann in i sovrummet, det gick på en millisekund att förstå att våran ost var bytet. I sovrummet står Aragorn med ryggen mot dörren ”blixt stilla” antagligen så tror dom, att är dom stilla så har inget hänt. -VAD GÖR DU??? Aragorn vänder sig om med en stor ost på ca: 1,5 kilo i munnen och när han tittar mig i ögonen så ser han ut som – vaadååå?? Osten får knappt plats i munnen på han.. så här efteråt så såg det ju väldigt lustigt ut, och jag skrattar åt minnesbilden.. men DÅ var det fullt allvar, jag var så arg på han, och vi började med en dragkamp. Det är inte lätt att dra en halkig nersölad ost ur munnen på en som bestämt sig för att inte släppa sitt byte. När jag tillslut fick tillbaks osten så var det bara att slänga den i soporna, men efter en stund så kom jag på att fåglarna ute nog inte bryr sig om att osten varit i Aragorns mun och vänt. Så blev det.. så nu är det kalas ute bland fåglarna som käkar lagrad prästost 😉 .

______________________________________________________________

9 Januari

Nu har vi varit på hundutställning i Göteborg i två dagar, och det var en upplevelse!! Jag har varit på flera hundutställningar, men bara som besökare. Nu på My Dog ställde jag själv för första gången… och det var nervöst, inte så mycket för att gå in i ringen utan mer för om jag skulle passa för att göra det!! Vi är ju alla olika, vissa har det i ryggraden att visa sina hundar och det ser lekande lätt ut, och det beror ju på erfarenhet och ett stort intresse för utställning. Nu var jag väl inte helt kass, men långt ifrån bra på att visa upp Maya som fick mycket bra kritik men som blev 2:a för att hon inte var bekväm i ringen.                       Att vara utställare på hundutställning är bökigt, stressigt, jobbigt, och mycke väntan.. men så här i efterhand faktiskt väldigt roligt! Men får jag bara lite mer vana så blir det nog mycket lättare. Så nu ska jag gå en kurs så jag lär mig lite mer och sen hoppas jag att jag ska tycka att utställningsvärden är något för mig, för den är lite komplex med olika domare som har olika tycke och smak för hur rasen ska se ut, det vissa domare tycker är mycket bra kan andra domares åsikt vara helt motsatt, och ibland känns det som att rasstandarens skrivna regler inte gäller…mycket märkligt det där. Hur som helst.. jag har en trött hund här hemma nu som sover tungt, drömmer och ”pratar” i sömnen, det blev ju många intryck för Maya att ta in dom här dagarna, får hoppas det inte är mardrömmar… 😉 .

______________________________________________________________

3 Januari

Var på tipspromenad i dag, det blir ju lite roligare att gå en längre promenad med hundarna om man har lite aktiviteter samtidigt. så vi bestämde förra året att vi ska gå på Söndagarna i år. Det kändes lite sådär när vi åkte iväg vid tiotiden och temperaturen visade -15°. Det nöp rejält i kinderna i början, och tårna var lite avdomnade men det släppte efter ett tag. Dom enda som inte frös på den tipspromenaden var Aragorn, Tessan och Maya som också väckte beundran hos dom andra som gick. Dom hade satt ut frågorna utmed ett bostadsområde med uppförsbackar och nedförsbackar där man var tvungen att gå på vägen för att trottoarerna inte var skottade, och på vägen var det is med snö på, så det gällde att hålla lite koll. Men det gick bra, fast att Maya är lite dragig ännu och Aragorn som ska stanna vid alla gula fläckar i snön och prata med alla hundar han möter.                                                       12 frågor var det, vi hade 7 och 8 rätt, inte så bra precis…vi får skylla på kylan 😉 .

Maya & AragornTessanTrötta hundar efter tipspromenaden 🙂  !!

______________________________________________________________

……………..2009

14 December

I dag när vi vaknade var det snö ute, eller lite snöpuder ialla fall. Ute i hundgården blev det lite förvånande miner från Maya, hon satte sig och såg lite undrande ut.. Aragorn är ju van vid snö, så han såg väl mer lite uttråkad ut. Det här var ju kul tänkte jag, vilken entusiast, hade ju räknat med hopp o lek, fast det var ju inte så mycket snö, så mina förväntningar var kanske lite stora. Efter en stund gick dom in i hundhuset och var där en stund, sen kom dom ut och hoppade ner och sprang i väg med svansarna högt upp, och hade jätte kul i snöpudret 😉 , fick knappt in dom på hela förmiddagen, så det blev en sen frukost, och efter den ville dom ut igen 🙂 . Ska bli kul att se hur det blir när det kommer mera snö, då kanske dom ska sova därute..också.

DSC01081DSC01087

______________________________________________________________

8 December

I dag var Li och Mayas syster Alma och hälsade på, vi tog en tur med hundarna på skogsvägen, Maya och Alma sprang lösa. Efter en stund så stannade dom och åt på något som låg i skogen intill vägen, det gick inte att få kontakt med dom alls, så jag trodde det var harskit eller nåt liknande. Efter en stund när vi ropat läänge… så kom dom. Vi gick vidare till en liten badglänta vid sjön, och där släppte jag även lös Aragorn, det blev fullt ös med lek o bad, dom hade görkul!! Sen gick vi hemåt och på samma ställe som förut så sprang Maya och Alma in och fortsatte leta och var helt inne i detta, nu var vi ju tvungna att kolla vad det var för något. Aragorn började dra och ville dit, så Li fick kolla, då kom Alma springande med något i munnen och Li efter.. 🙂   ( det såg lite kul ut ) det var inälvor av något djur, och nu såg vi blod och päls också, usch..!!   Vad hade dom fått i sig egentligen.. Li fick fånga in dom, jag hade full sjå att tygla Aragorn som också fått vittring på blod och annat gott.

I fredags sågs vargen 4 mil härifrån, man undrar ju..kan det vara en varg som varit framme ! ?      Man är ju glad att man har Pyrenéer 😉  !!!

______________________________________________________________

29 November

Söndagmorgon, klockan är 8:40, jag sitter vid datorn, tittar ut och ser vita moln på himlen som speglar sig i sjön som är spegelblank, solen tittar fram mellan molnen och lyser på trädtopparna…man blir ju nästan religiös. Kan det bli en regnfri dag i dag, hoppas det! Har precis varit ute på en kort kissepromenad med hundarna, kanske det går att packa ryggsäcken med fika för en längre tur i dag.. det hade ju varit härligt!!

______________________________________________________________

18 November

Regn, regn och åter regn…mörkt o disigt, och så är man hundägare och måste gå ut!!! Var kommer allt regn ifrån??! och på en å samma gång, flera dar i rad.. Hädanefter ska jag uppskatta alla regnfria dagar! Fast jag är glad åt regntäcket jag köpt av Unni på kennel Sætra i Norge, det används flitigt just nu.

DSC00915

Är man inne när det regnar så tycker jag det är jättemysigt..då är det helt okey att ta på sig myskläder o tända värmeljus och sätta på en dvd, det gjorde vi i går. Vi tittade på Marley & jag, en charmig och bra film..vi fick några flashback när Tessan var yngre 😉 . Och det var tur att vi inte såg filmen när den gick på bio, för då hade jag gått ut ur biografen med svarta strimmor på kinderna.

När jag skriver detta ligger Maya bakom mig i sin bädd och snarkar :).. det är mysigt, jättemysigt 😉 !  Då glömmer man att det regnar ute…

______________________________________________________________

9 November

Möter jag en älg så är det lugnt när man har pyrrar med sig, man har ju livvakten med sig..har jag alltid tänkt! Och så är det ju!! Fast idag när jag var ute med Maya ”hon sprang lös som vanlig” så sticker hon helt plötsligt upp i skogen,  jag ser att hon fått spår på något och när jag tittar upp mot träden så står det en älg ca: 30 meter upp, Attans vad rädd jag blev!! Maya 5 1/2 månad är ju inte så mycket till hjälp precis. Det var en stor älgko,  jag ropade snabbt på Maya att komma, men inte då hon skulle vidare upp..så jag fick ropa ” Tessan o Perra kommer ” för att lura henne att komma till mig, hon stannade till o tittade på mig, lite undrande.. men jag fortsatta ” -skynda dig Tessan o Perra kommer ” jag kände ångesten komma krypande.. livrädd att älgen skulle ge sig på Maya, -godis här Maya godis, nu kommer Tessan o Perra.. då kom hon till slut.. med darrande fingrar lyckades jag få på henne kopplet samtidigt som jag hade full koll på älgen. Älgen stod och tittade på oss blickstilla och jag tittade på älgen och försökte komma på vad som var bäst att göra, fortsätta promenaden eller gå hem. Vi fortsatte efter en stund, men jag tittade bakåt hela tiden, sen när vi gick hem så hade älgen försvunnit. Fy vad det var läskigt 😉 !

______________________________________________________________

1 November

Fyra veckor kvar till advent! Jag gillar advent..när man tar fram alla ljus stakar som man hänger/ställer i fönstren, och julgranar med belysning i trädgårdar, det lyser upp i mörkret. Vägarna här ute har ingen vägbelysning, det blir kolsvart på hösten och vintern, så det blir en enorm skillnad. Hoppas November går fort!! Vi var i Växjö igår på utställningen, kanske lite långt att åka bara för att titta, men det var jättekul att se alla pyrrar och en bra träning för Maya! Pappa Ozzy blev 2:a i Championklassen, fast Maya tyckte nog att han borde ha vunnit :)och 5:a i hanklassen,  Maya uppförde sig väldigt bra, hon låg vid Perras fötter o kikade runt på alla hundar, och hälsade på en och annan. Nu var det inte utställningen som var det som blev hennes behållning av resan..utan det var snön som låg lite utanför utställningshallen som blev det som hon tyckte var jätteintressant. Dom hade skrapat isbanan som låg bredvid, och det blev som ett litet berg av snö..och det var ju mycket mycket roligare 😉 .

DSC00875DSC00861

______________________________________________________________

25 Oktober

Idag när jag tittade ut genom fönstret ner mot vägen, ”vi bor 12 meter upp från vägen”, så såg jag Perra och Tessan gå där nere och vad jag trodde var våran katt, jag tyckte katten betedde sig så himla konstigt hoppade mot Tessan och Tessan som drog som en vilde i kopplet och Perra som försökte få någon ordning på det hela. När jag tittade närmare så såg jag att det var Rocky 26 Gallvik’s Don Juan, en liten svart dvärgpudel hane som just nu trånar efter Tessan som är i höglöp. Jag ringde Rocky’s husse så dom kunde gå och möta upp, och ta med sig honom hem, dom hade letat efter den lilla rymmaren som slet sig när dom var ute gick i skogen. När Tessan kom hem så ställde hon sig i fönstret och tittade efter Rocky..läänge!! Vi är ju inte vana vid tonårsdöttrar eftersom vi bara har pojkar, men man får ju en liten hint hur det kan vara 😉 .

______________________________________________________________

22 Oktober-09

I morgon kommer det hantverkare som ska invadera huset. Snickare, rörmokare, målare och elektriker 07:30 kommer dom för att rätta till det som fick anmärkning på första slutbesiktningen. Så idag har vi förberett, tagit bort och ställt undan där det ska fixas. Satt upp barngrind till sovrummet så Maya kan vara där ” vill ju inte stänga in henne helt ” så kan hon stå där och kika lite på allt som händer. Idag var vi lite stressade för vi hade en del som skulle göras på stan, in med hundarna i bilen och iväg, sen hem igen och ut på promenad innan Perra skulle iväg igen.. när vi gick där så fick Maya för sig att hon skulle dricka lite vatten i vattenpölen…

…nu var det ingen vattenpöl, utan ett dyhål som gick till magen på henne..Jättekul, ju mer vi ropade på henne ju roligare var det, så det var bara att låta henne vara tills hon var klar.. Å det luktade så vidrigt!! Så det blev duschen när vi kom hem, tror Perra var lite glad över att han inte hann hjälpa till 😉 .

______________________________________________________________

17 Oktober-09

Nu är det löptid, tur att Tessan tar bort det mesta själv! Fast vi garderar med att ha på oss svarta strumpor. Sen har vi ju Maya som hjälper till att röja undan spåren. Det har varit kanonväder idag, så vi bestämde att röja upp lite ute inför vintern. Vi åkte in till stan och köpte kedja till motorsågen för Perra ville ha bort dom sista stora stockarna på gården. Jag var lite orolig när han började för dom låg som plockipinn och var för tunga för att rulla, så jag tänkte, nu kommer dom börja rulla o så sågar han sig i benet, men det gick bra! Istället så halkar han och far med handen rätt på en vass sprängsten och skär upp ett djupt jack i handen. Så nu har han 3 stygn där, tur att det var vänster handen så han kan gå ut med hundarna 😉 .

______________________________________________________________

7 Oktober-09

I dag har Tessan varit på simrehab för första gången. Det var en bassäng på 3 x 4 meter, Tessan hade en sele på sig med linor, en som Perra höll i och den andra höll sjukgymnasten. 3 x 2 minuter simmade hon och detta motsvarar 8 km löpning. Det var ju lite ovant med bassängen, så det var lite spänt i början, men redan 2:a minuten hade hon fått kläm på det hela och tog riktiga simtag med benen. Efteråt blev hon duschad och sen fick hon massage i 15 minuter… och då slocknade Tessan 😉 .

______________________________________________________________

UPP

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

© Campavik’s 2009-2019